Potem ko je lani več kot 3600 Slovencev v 123-dnevnem programu vadbe skupno premagalo 41.609 kilometrov in so za otroke v stiski v okviru projekta Botrstvo v Sloveniji pritekli 4160,90 evra, se je pred tednom dni začela nova dobrodelna tekaška akcija. Eden njenih glavnih ciljev je temeljita priprava na Hoferjev rekreativni tek, ki ga bodo 14. aprila organizirali v okviru enega najpriljubljenejših spomladanskih tekaških izzivov – Istrskega maratona.

V enajstih tednih se bodo sodelujoči s celovitim programom pripravljali na desetkilometrsko preizkušnjo, pri čemer jim bo poleg osebnega trenerja Jana Kovačiča in motivatorja Marka Potrča z dobrodošlimi nasveti glede okusnih obrokov pomagala še prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Certificirana nutricionistka bo pripravila program s poudarkom na pravilni prehrani, ki je pomembna tako pri vadbi kot pri regeneraciji, vpliva pa tudi na splošno počutje in lažje premagovanje dnevnih izzivov.

Časa ne znamo vrteti nazaj

»Vadbeni program v tem času vključuje predvsem treninge nizke intenzivnosti. Poudarek je na razvoju gibljivosti telesa. Program je zasnovan tako, da sta intenzivnost in količina prilagojena posameznemu obdobju priprave na maraton,« je pojasnil Jan Kovačič. Poudaril je tudi pomen ogrevanja pred treningom: »Telo s tem prekrvavimo, povečamo njegovo prožnost in dvignemo delovno sposobnost. Obenem zmanjšamo možnost nastanka morebitnih poškodb in skrajšamo čas regeneracije po treningu.«

Marko Potrč je dodal: »Če se vam pred treningom zdi, da nimate časa za ogrevanje, naj vam bo motivacija misel na posledice treninga brez ogrevanja. Časa ne znamo vrteti nazaj in tudi poškodb (še) ne znamo čudežno zdraviti. Lahko pa v sedanjosti naredimo nekaj za lepo prihodnost. Ogrevanje je ena od takih stvari.« Tako Kovačič kot Potrč poudarjata tudi pomen raztezanja po treningu – to naj bo kratko in z namenom zmanjševanja mišične napetosti. Cilj dolgotrajnega raztezanja je namreč povečana gibljivost telesa, ki se izvaja kot samostojna vadbena enota, pravita Kovačič in Potrč.

Deset centov za vsak pretečen kilometer

Od 28. januarja lahko podporniki na spletni strani 123gremo.si ustvarijo svoj profil, s pomočjo katerega lahko vsak dan spremljajo svoj napredek, dostopajo do brezplačnih nasvetov in beležijo opravljene naloge. Projekt ostaja dobrodelen, dodatna novost pa je igrifikacija, ki bo vnesla spodbudno tekmovalnost in sodelujočim omogočila spremljanje napredka. Obenem akcija sporoča, da vztrajnost, disciplina in trud pomagajo pri doseganju vseh življenjskih ciljev, ne le športnih.

»Slovence nagovarja k rednemu gibanju in premikanju lastnih meja ter jih sočasno uči, da lahko s pomočjo uravnotežene prehrane, ki smiselno dovoljuje tudi majhne pregrehe, dosežemo več kot s strogo dieto, in nagovarja k pozitivnemu osebnemu odnosu,« poudarjajo ambasadorji akcije. Pretečeni kilometri na Istrskem maratonu se bodo pretvorili v sredstva za dober namen. Hofer bo za pomoč otrokom v stiski pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji daroval deset centov za vsak pretečen kilometer v okviru akcije.