Na zatožni klopi je bilo sicer poleg tedanjega direktorja in njegovega namestnika še 13 nekdanjih zaposlenih v tovarni. Šest jih je sodišče v Györu na severozahodu Madžarske danes obsodilo na pogojne zaporne kazni, eden je dobil opozorilo, enega je obsodilo na denarno kazen, pet pa jih je oprostilo obtožb, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Na odločitev sodišča se je še mogoče pritožiti.

Iz tovarne aluminija v Ajki, ki leži kakih 160 kilometrov zahodno od Budimpešte, se je 4. oktobra 2010 izlilo več kot 1800 milijonov ton strupene rdeče gošče, ki je zalila območje, veliko več deset kvadratnih kilometrov.

Močno alkalno rdeče blato je zalilo bližnje vasi Kolontar, Devecser in Somlovasarhely, zaradi česar življenje ni bilo več mogoče v več sto poslopjih. Umrlo je deset ljudi, kakih 200 jih je bilo poškodovanih. Strupena gošča je prav tako uničila življenje v dveh manjših rekah in onesnažila okoliške vode vse do Donave.

Tovarno Mal so lokalne oblasti leta 2011 zaradi te najhujše industrijske in okoljske katastrofe v zgodovini Madžarske kaznovale s 135 milijardami forintov (malo manj kot 500 milijonov evrov) kazni.

V prvem procesu v zvezi z ekološko katastrofo je sodišče v madžarskem Veszpremu januarja 2016 nekdanjega direktorja Bakonyija in še 14 drugih zaposlenih oprostilo obtožb o malomarnosti in škodovanju okolja ter obtožb o kršitvah pravil upravljanja z odpadki. To je močno vznemirilo madžarsko javnost. Prizivno sodišče v Györu je leto dni zatem sodbo razveljavilo in odredilo nov proces v zvezi s katastrofo.