Slovenci imamo v zimskih mesecih manj sreče z igranjem golfa na domačih igriščih. Zato najbolj zagreti igralci, predvsem profesionalni tekmovalci, zimo preživijo na jugu Španije, Portugalske, v Egiptu in Dubaju. Ne nazadnje ti kraji zagotavljajo tako vrhunska igrišča kot igrišča z višjim hendikepom.

»Ko je sin lani teniški lopar zamenjal za palico za golf, sva z možem začela razmišljati, kje in kako bo treniral v zimskih mesecih,« pove Mija Oblak, nekoč vrhunska igralka tenisa, pozneje pa je v Italiji trenirala dirkalne konje. »Lepota golfa je uživanje v naravi, z družino in v družbi prijetnih ljudi. Veliko ljudi pa pozabi, da lahko prav v zimskih mesecih veliko naredijo za tehniko igre,« pove direktorica Indoor golf Ljubljana. Pove, da sta z možem Andrejem prostor za igranje golfa ob teniških igriščih na Vrhovcih (SKULJ tenis center, op.p.) postavila v dobrih desetih dneh.

Prednost, ki jo sogovornica in vse več tudi profesionalnih tekmovalcev vidi v igranju golfa v zaprtem prostoru, je v kompresiji časa. »Trening na ta trenutek najboljših napravah igralec opravi v ogrevanem prostoru. Dobili smo klientelo tekmovalcev in ljudi, ki želijo zelo dobro igrati golf,« pove Oblakova. Čeprav je igro v nasprotju z udarjanjem žogice v platno lažje spremljati v naravi, ima za učenje in spremljanje tehnike udarca trening ob simulatorju kar nekaj prednosti. »V igri s simulatorjem dejansko spremljaš let žogice. Vidiš tudi napake, ki jih delaš. Senzorji oziroma program ti namreč natančno pokaže vse: kako je palica prišla na žogo, ali je žogica po udarcu imela rotacijo, ali je bila smer rotacije pravilna. Kakšna je bila linija leta žogice, s kakšno hitrostjo je bil udarec izvajan, kako daleč je žogica letela in kako daleč se je potem še kotalila naprej.« Po končani igri ali treningu lahko trener skupaj z učencem, prav tako tudi tekmovalec in igralec, analizira udarce ali celo igre. Vsi podatki so namreč shranjeni na računu posameznika, do katerega lahko posameznik dostopa kjer koli in kadar koli.

S pomočjo simulatorja skok v Dubaj

Igralci pri igri uporabljajo svojo opremo, tako palice kot tudi žogico. »To je zagotovo prednost pri profesionalnih igralcih, ki se morda pripravljajo tudi za kakšen večji turnir v tujini. Na simulatorju imamo naloženih kar nekaj igrišč iz tujine, med priljubljenima sta Dubaj in Škotska,« razloži sogovornica, tudi sama odlična igralka golfa. »Igralec si lahko s pomočjo programa ustvari popolnoma realne pogoje, ki jih ima izbrano igrišče. Treba je vedeti, da so pri golfu pomembni tako temperatura zraka kot tudi vlaga in veter. Igralec bo tako prišel na turnir pripravljen, poznal bo igrišče, razmere, ki tam veljajo, prav tako bo vedel, s katerimi palicami bo igral.« Sicer pa so vrata v Indoor golf Ljubljana vedno odprta tudi začetnikom. Postali so učni center za usposabljanje golfistov, v času zimskih počitnic bodo nagovarjali tudi otroke.