»Odziv gostov, ko vstopijo v prenovljen hotel, je pozitiven. Posebej tisti, ki redno zahajajo sem, najprej opazijo svetel in odprt prostor, ki ga prej niso bili vajeni. Recepcijo takoj opazijo, prej pa je bila skrita za vogalom in obdana s temnim lesom,« opisuje Gregor Fenko, vodja recepcije v prenovljenem nekdanjem hotelu Golf na Bledu, ki se po novem imenuje Rikli Balance Hotel. »Kdo je bil Rikli, se mnogi gostje ne zavedajo, a so veseli, da ga med bivanjem pri nas lahko spoznajo,« dodaja Fenko.

Gostje spoznavajo kranjsko čebelo, blejske vezenine, smreke z bližnje Pokljuke…

Kako bi v svoje delovanje vpletli zgodbo Arnolda Riklija, ki je bil po besedah direktorice Sava Hotelov Bled Mojce Krašovec izjemen človek, so razmišljali že dlje časa.

»Sodi med začetnike tako turizma na Bledu kot velnesa v Sloveniji. Bil je izjemna osebnost, a se nam zdi, da je bil doslej kar nekako spregledan. Tudi gostje, ki so se pred obiskom Bleda poučili o njegovi zgodovini, so včasih pogrešali obsežnejše obeležitve njegove tradicije,« pravi Krašovčeva. »Nekateri gostje pa so bili razočarani tudi zato, ker so po prejšnjem imenu hotela pričakovali, da bodo bivali ob robu igrišča za golf. Ker ime ne pooseblja več tega, kar hotel je in kar ponuja, smo se odločili, da ga po prenovi spremenimo.«

Prenove je bil nekdanji hotel Golf, ki je svoje prve goste sprejel leta 1969, nujno potreben, pravi Krašovčeva. »Na določeno obdobje je vsak hotel treba obnoviti. Tokrat se nam je zdelo pomembno, da objektu damo ustrezno zgodbo in ga s tem ločimo od drugih. Osredotočili smo se na okolje, v katerem deluje, na tradicijo, upoštevali smo tudi ekologijo in sožitje z naravo,« pravi. Naložba je stala okoli pet milijonov evrov. »Hotel je opremljen s smrekovim lesom, sobe pa krasijo zgodbe iz zgodovine Bleda in njegove okolice. Prek rezbarij v lesu in barv gostje spoznajo zgodbo kranjske čebele, lectovega srca, blejskih vezenin, smrek z bližnje Pokljuke in seveda Arnolda Riklija,« opisuje direktorica. Sobe so prenovili že lani, letos pa so se lotili še recepcije, restavraciji, hodnikov in nekaterih konferenčnih dvoran.

Uredili bodo Riklijev park

Prenova hotela v slogu Arnolda Riklija po besedah direktorice še ni končana, saj bo prenovljeno kulinarično in velnes ponudbo dopolnil še Riklijev sprostitveni park pred hotelom, ki bo zaživel spomladi. »V njem bo možno preizkusiti novodobne metode zdravljenja in spodbujanja dobrega počutja po vzoru Arnolda Riklija, ki je uporabljal naravne elemente Bleda, to so voda zrak in svetloba.« Ne le gostje, z novostmi so zadovoljni tudi zaposleni, pravi Krašovčeva, Fenko pa ji pritrjuje: »Vedno je prijetno delati v novih in svetlih prostorih.«

Prenovljen hotel je bil sicer od velike noči do sredine decembra polno zaseden. »Pravzaprav nobenega od naših hotelov nismo zaprli za dlje časa, kot smo imeli navado v preteklosti,« pravi Krašovčeva. Uspešno turistično sezono so dopolnili še dogodki na Bledu in okolici, ki so hotele zapolnili, na primer svetovno prvenstvo v šahu za seniorje in biatlon na Pokljuki. Prav tako se polna zasedenost hotelu po njenih besedah obeta med božično-novoletnimi prazniki.