Površni poznavalci zastav in grbov, ki imajo že od nekdaj težave v razlikovanju Slovaške in Slovenije, bržkone niso opazili, da so na 55. Zlati lisici večinsko plapolali slovaški in ne slovenski državni simboli, kakor da bi tekma potekala v Visokih Tatrah, ne pa na Pohorju. »Zlata lisica je državno prvenstvo Slovaške,« se je muzal Miroslav Ledecki, vodja neformalnega kluba oboževalcev Petre Vlhove. Po njegovi oceni je bilo na včerajšnjem veleslalomu več kot 500 sonarodnjakov. Zaradi zmage Vlhove bo slovaška navijaška premoč na današnjem slalomu še bolj izrazita, je prepričan navijač iz Drahovcev.

Slovaški zastavonoše so bili v večini na Trgu Leona Štuklja, kjer sta sinoči potekala podelitev odličij in žreb startnih številk. »Kje ste, navijači Slovaške?« je povezovalec večernega programa uvodoma vprašal od dežja premočeno občinstvo, med katerim je simbolno monotonijo razbila osamljena ameriška zastava, slovenske pa ni bilo videti niti ene.

Poleti navija za kolesarja Sagana

V popolni navijaški opremi se je prireditve na trgu udeležil tudi Jan Makuch iz mesteca Michalovce. »Vzel sem si dopust, da sem lahko že v četrtek prišel v Maribor, na žrebanje startnih številk,« nam je razložil. Mladi slovaški šampionki sledi po vseh bližnjih smučiščih. Zanjo je navijal že lani v Kranjski Gori. »Škoda, da bo svetovno prvenstvo na Švedskem. To mi je predaleč in predrago,« je potožil Makuch, ki tudi poleti veliko potuje po športnih prizoriščih, kjer navija za kolesarskega zvezdnika Petra Sagana.

»Imam privilegij, da lahko svoje uspehe delim s številnimi rojaki,« je domoljubno podporo po včerajšnji zmagi komentirala 23-letna Vlhova. »Zelo me motivira in mi veliko pomeni, da se jih toliko odpravi na dolgo pot zgolj zato, da pridejo navijat zame.« Med drugim tekom jih sicer ni slišala, saj je bila povsem osredotočena na smučanje, je razkrila. Ko pa je zapeljala skozi cilj, je takoj zaznala huronsko navijanje in bilo ji je jasno, da je dobro opravila nalogo.

Po zaslugi Vlhove bo Maribor danes doživel tudi visoki politični obisk: za smučarko, ki je v tej sezoni zmagala tudi na veleslalomu v Semmeringu in slalomu v Flachauu, pride navijat predsednik Slovaške Andrej Kiska, na tribuni za posebne goste pa so morali organizatorji najti prostor še za tri slovaške ministre, ki so napovedali svoj prihod v Maribor.

Slovaški navijači so bili včeraj najboljši gostje gostinskih lokalov ob Snežnem stadionu, med čakanjem na drugi tek so si lakoto tešili predvsem z balkanskimi specialitetami, namesto z brizgancem ali kuhanim vinom pa so žejo raje gasili s pivom. Ob smučišču so zasedli kočo, ki je postala nekakšna njihova neformalna navijaška baza. Tam je nastopila tudi slovaška folklorna skupina in zapela himno, posvečeno oboževani smučarki.

Slovaški utrip je bilo mogoče začutiti tudi v tiskovnem središču, kjer se je zbralo več kot dvajset akreditiranih poročevalcev slovaških medijev. Dogajanje je nekoliko spominjalo na zlate čase Janice Kostelić, ko so bile v tiskovnih centrih trume hrvaških novinarjev. Pri čemer so slovaški kolegi veliko bolj umirjeni in osredotočeni na svoj posel, je ugotavljal Dnevnikov športni poročevalec.

Uradno je v Mariboru več Srbov kot Slovakov

Kar je mogoče videti s prostim očesom, pa je težje razbrati iz uradnih turističnih statistik. Slovaki po tekmovališčih pretežno potujejo v lastni režiji in manjših skupinah, v Maribor sta prišla zgolj dva avtobusa z navijači. Ker se številni odpravijo na pot domov takoj po tekmi, jih radar mariborskega zavoda za turizem (še) ne zaznava. »Informacij o slovaških navijačih žal nimamo,« je dejala Vesna Horvat iz omenjenega zavoda. »Preverili smo zasedenost namestitvenih zmogljivosti v času Zlate lisice in strukturo gostov. Na podlagi podatkov, posredovanih od večjih ponudnikov namestitvenih zmogljivosti, ocenjujemo, da so te stoodstotno zasedene, gostje pa so predvsem iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Srbije pa tudi iz Slovaške, Švedske, ZDA in Kanade.«