Scenarij prvega dne veleslalomske preizkušnje svetovnega pokala v alpskem smučanju na 55. Zlati lisici je bil rezultatsko redko viden. Pravzaprav je bil v muhastem štajerskem vremenu zgodovinski. Zmago sta si prvič v dolgoletni mariborski zgodovini razdelili ta čas najboljši alpski smučarki Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova. Američanka je bila hitrejša na prvi progi, Slovakinja je ob podpori številnih navijačev v drugo napadla ter z najboljšim časom dosegla drugo veleslalomsko zmago v karieri. Mikaela Shiffrin skupno že 55. Odločitev o tem, katera med njima bo najboljša lisička, bo padla na današnjem slalomu.

Praktični Ilkini nasveti

»V športu si vselej želim zmagati, občutkov pa ne deliti z drugimi. Tokrat je bilo drugače, saj sem bila zelo zadovoljna, da sem si lahko delila prvo mesto. To pa zato, ker sem na drugi progi storila neumno napako, saj sem mislila, da bo ciljna črta prej, kot je dejansko bila. V težkem položaju sem se nekako znašla, zato sem bila presenečena, da sem bila najhitrejša,« je priznala Mikaela Shiffrin. Američanka si je doslej že enkrat delila prvo mesto, in sicer z Anno Fenninger pred petimi leti v Söldnu.

Mikaela Shiffrin je po zmagi veliko govorila o prostem dnevu, ki ga je imela dan pred tekmo. Sprehajala se je po Mariboru in vprašala Ilko Štuhec za nasvet, kam naj gre k frizerju. »Zelo sem zadovoljna s priporočilom. Vi ne? Ilko se očitno splača vprašati za nasvet,« je odgovorila prva zvezdnica alpskega smučanja. »Maribor mi je zelo všeč in ga primerjam z Zagrebom. Tekmi sta drugačni, mestni. In to mi ustreza. Poleg tega je konfiguracija terena v Mariboru takšna, da moraš ves čas napadati. To mi ustreza, hkrati pa je atraktivno za gledalce,« je odgovarjala 23-letna smučarka.

Petra Vlhova je v tej sezoni dobila že tretjo tekmo svetovnega pokala, kar je v dobi postavljanja mejnikov Mikaele Shiffrin izjemen podvig. »Vsak uspeh mi da dodatni zagon. Po njem garamo še bolj, da bi na vrhu tudi ostali. Da sem bila najhitrejša na veleslalomu, mi pomeni ogromno. V prvi vrsti zato, ker sem na prvi progi naredila večjo napako, v drugi pa zato, ker sem drugo progo odpeljala skoraj brezhibno,« pravi Petra Vlhova. »Jutri je nov dan. Nova priložnost. Lahko se zgodi marsikaj,« pred današnjim slalomom dviga temperaturo slovaška junakinja.

Ilka na drugi progi šesta

Slovensko rezultatsko čast sta po pričakovanjih reševali Meta Hrovat in Ilka Štuhec. Kranjskogorčanka je z osmim mestom dosegla svoj daleč najboljši rezultat pod Pohorjem, Mariborčanka pa je pred domačimi gledalci z 20. mestom dokazala, da obvlada tudi bazično disciplino alpskega smučanja, ki se ji sicer na treningih precej posveča. »Nisem imela rezultatskega cilja. Želela sem si smučati hitro, kar mi je uspelo predvsem na drugi progi. Občutki so dobri. Izpolnila sem cilj, saj se jutri odpravljam na svetovno prvenstvo v Are z dobrimi občutki. Hvala tudi publiki, ki me je bučno podpirala,« je bila zadovoljna Ilka Štuhec, na prvi progi 26., na drugi pa je navdušila s šestim časom.

»Ugotovila sem, da ko sem doma, je vse skupaj še bolj stresno, saj imam še več obveznosti. Verjamem, da ne bom imela težav, ker me že v torek čaka prva končna preizkušnja v Areju, dan prej pa že prvi trening smuka. Na te stvari sem bila pripravljena pred Mariborom. Skušala bom ostati sproščena in se vreči po hribu,« odgovarja Štajerka, ki je bila navdušena nad razpletom veleslalomske preizkušnje. »Kar se je zgodilo danes, se v športu vidi malokrat. Neverjetno je, kako sta lahko Mikaela in Petra dosegli enak čas, ob tem da imata za seboj povsem različni zgodbi. Ob takšnih trenutkih je treba uživati.«

Osmo mesto dobro, smučanje ne

Meta Hrovat se osmega mesta, druge letošnje veleslalomske uvrstitve med najboljšo deseterico, ni preveč veselila, a se je zavedala, da v trenutnem položaju, ko jo pesti poškodba gležnja, nima veliko rezerv. »Vsakokrat si želim na drugi progi napredovati. Žal mi danes ni uspelo, saj sem zgolj obdržala uvrstitev. Z rezultatom sem zadovoljna, precej manj pa s smučanjem. Nekajkrat sem prav neumno izbrala linije. Z mariborsko progo se še nisem spoprijateljila. Dvakrat sem doslej odstopila že pred ciljno strmino, tako da me gledalci sploh niso videli. Letos sem na Pohorju dokazala, da počasi napredujem. Trenutno sem sposobna toliko, kot sem pokazala danes. Imam pa še veliko rezerv in upam, da bom nekoč to dokazala tudi v Mariboru. V Areju je konfiguracija terena podobna kot v Mariboru, zato je domača tekma prišla ob pravem času,« je strnila vtis Gorenjka. Jutri bo Meta Hrovat ena glavnih slovenskih kandidatk za visoka mesta v slalomu. »Današnji rezultat je lepa popotnica pred slalomom. Na krajših smučeh se počutim suvereno in domače. Lahko sem optimistična,« verjame vase Meta Hrovat

Po skoraj letu dni odsotnosti se je na tekmovalno sceno vrnila Tina Robnik. Trda in ledena steza je bila neizprosna do smučarke brez potrebne snežne kilometrine, tako da se Lučanka ni uvrstila na drugo progo. Ana Bucik ostaja bleda senca nekdanje uspešne, nasmejane in razigrane športnice. Neja Dvornik opozarja, da se bliža njena prva uvrstitev med dobitnice točk, Desiree Ajlec pa si bo današnji dan zapomnila po tem, da je tekmovala na hribu, na katerem se je naučila prvih smučarskih zavojev. Pohorsko strmino sta razočarani zapustili tudi trofejni veleslalomistki zadnjega desetletja Viktoria Rebensburg in Federica Brignone. Nemka je odstopila že v zgornjem delu prve proge, Italijanka pa je občutila pohorsko ledeno progo in prav tako odstopila na prvi progi.