Katarska vrsta, ki so jo pred finalom gostitelji obtožili, da igra z igralcema, ki nimata pravice nastopa (to je azijska zveza zavrnila), ima za sabo najboljši turnir v zgodovini. Že z uvrstitvijo v finale je dosegla največji uspeh (doslej je bilo to peto mesto iz leta 1988), v finalnem obračunu pa je opravila še z Japonsko.

Katar, ki ga vodi španski strokovnjak Felix Sanchez Bas, je na prvenstvu nanizal šest zmag, dosegel 19 golov, prejel pa le enega. V skupini so Katarci premagali Libanon (2:0), Severno Korejo (6:0) in Savdsko Arabijo (2:0). V osmini finala so ugnali Irak Srečka Katanca z 1:0, v četrtfinalu Južno Korejo (1:0), v polfinalu pa je katarska vrsta slavila še proti gostiteljem s 4:0.

Almoez Ali zabil še devetič

Tudi v finalni tekmi pa se je izkazal najboljši strelec turnirja, 22-letni v Sudanu rojeni Almoez Ali, ki je zabil že svoj rekordni, deveti gol na prvenstvu. Prvi strelec prvenstva, ki igra za domači Al-Duhail, je bil tudi prvi v finalu, ki se je vpisal med strelce, potem ko je s "škarjicami" premagal Shuichija Gondo.

V 27. minuti je katarsko vodstvo podvojil Abdulaziz Hatim, ki je zadel z roba kazenskega prostora. Japonce, ki so po štirih naslovih prvič izgubili v finalu, je v igro vrnil Takumi Minamino, potem ko je iz bližine zadel v 69. minuti, a japonske navijače je v 82. minuti razžalostil Akram Afif, ki je unovčil najstrožjo kazen. To je z igranjem z roko zakrivil Maya Yoshida.