»Danes smo končali s čiščenjem ginekološko porodniškega oddelka in porodnega bloka. Porodnice obveščamo, da lahko na porod zopet pridejo v našo bolnišnico,« je danes sporočila Maja Valjavec, svetovalka Splošne bolnišnice Jesenice za odnose z javnostmi. Nazaj na ginekološko – porodniški oddelek so bolnice začeli nameščati popoldan.

Vzroki požara še niso raziskani

»Oddelek za zdravstveno nego in oskrbo ostaja zaprt,« je še dodala Valjavčeva. Gre za oddelek, na katerem je v eni od sob v torek izbruhnil silovit požar. Njegove vzroke policija še preiskuje. »Novih podatkov danes ni, preiskava še ni zaključena,« je sporočil predstavnik PU Kranj za odnose z javnostmi Bojan Kos.

V požaru sta umrla dva bolnika, tretjega s hudimi opeklinami so s helikopterjem prepeljali v Ljubljano. Zaposleni v bolnišnici so po izbruhu požara evakuirali okoli 50 bolnikov iz tretjega nadstropja, kjer je ginekološko bolniški oddelek, in iz četrtega nadstropja, kjer deluje otroški oddelek. V četrto nadstropje so se bolniki lahko vrnili že nekaj ur po požaru. Kot so povedali jeseniški gasilci, ki so zelo hitro prispeli v bolnišnico, so požar hitro uspeli omejiti in ga pogasiti, prostore, v katerih se je zadrževal dim, pa je bilo po tem treba še prezračiti.

Obiski v bolnišnici omejeni zaradi gripe

V intervenciji nihče od zaposlenih, gasilcev, policistov in obiskovalcev bolnišnice ni bil poškodovan. Nekaj deset ljudi je pomoč zdravnikov potrebovalo zaradi vdihavanja dima med požarom, trije zaposleni z jeseniške bolnišnice pa so morali prvo noč po požaru zaradi tega prebiti pod nadzorom zdravstvenega osebja.

V bolnišnici pa ob tem opozarjajo, da še vedno velja prepoved in omejitev obiskov zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj. »Na internem in kirurškem oddelku v celoti prepovedujemo obiske, na pediatričnem oddelku je dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika, na ginekološko – porodniškem oddelku je dovoljen obisk zdravega partnerja,« navaja Valjavčeva in dodaja, da omejitve obiskov veljajo do preklica.