Da se je zgodilo nekaj hudega, so Jeseničani ugotavljali že danes popoldne pred novicami, da je v bolnišnici izbruhnil požar in terjal žrtve. »Gasilske sirene so bile zelo glasne in kar precej gasilskih avtomobilov je drvelo skozi mesto,« so pripovedovali domačini. V bližini Splošne bolnišnice Jesenice so medtem že vladali posebni ukrepi. Policisti so ob glavni cesti preusmerjali vozila proč od bolnišnice, v njeni okolici pa se je trlo gasilskih in policijskih vozil.

»Bolnišnica je trenutno zaprta. Deluje samo rentgen, drugih bolnikov ne sprejemamo,« so popoldne opozarjali varnostniki pri vhodu glavne stavbe bolnišnice. Ogenj je izbruhnil malo pred 15. uro, zagorelo je v eni od sob. Vodja intervencije Robert Kejžar iz Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice je povedal: »Obveščeni smo bili, da je prišlo do požara v 3. nadstropju v Splošni bolnišnici Jesenice. Dežurna ekipa GARS Jesenice je takoj prišla na kraj z dvema cisternama, avtolestvijo in komandnim vozilom. Ko smo prišli na kraj, so nas delavci obvestili, da tretje in četrto nadstropje že evakuirajo. Usmerili so nas na lokacijo požara, vstopili smo, prišli do sobe in požar pogasili.« Po podatkih bolnišnice so evakuirali okoli 50 oseb, med njimi so bili tako bolniki kot tudi obiskovalci bolnišnice. Takoj po dogodku je direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar za Dnevnik pojasnil, da je ogenj izbruhnil na oddelku za zdravstveno nego, kjer so po njegovih besedah težje obvladljivi in tudi dementni bolniki.

Po neuradnih informacijah naj bi ogenj zanetil bolnik

»Po do zdaj znanih podatkih je ogenj povzročil eden od bolnikov,« je dejal direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar, a pristojni pozneje te informacije uradno niso potrdili, tudi direktor bolnišnice pa je dodal, da bo to potrdila ali ovrgla šele preiskava. »O dogodku je bila obveščena tudi policija. Kriminalistični tehniki so začeli ogled kraja dogodka. O vzrokih in okoliščinah je še prezgodaj govoriti,« je opozoril vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Primož Donoša. »Lahko pa preiskava glede na obsežnost in zahtevnost dogodka traja dalj časa,« je dodal.

Da je dogodek zahteval dve smrtni žrtvi, je potrdil minister za zdravje Samo Fakin, ki si je popoldne ogledal kraj dogodka. Dodal je, da so tretjega poškodovanega s helikopterjem odpeljali v nadaljnjo oskrbo na intenzivno terapijo ljubljanskega kliničnega centra. Obe žrtvi tragičnega dogodka in poškodovani, ki so ga s helikopterjem prepeljali v Ljubljano, so bili po besedah predstavnika PU Kranj za odnose z javnostmi Bojana Kosa bolniki, ki so bili na zdravljenju v bolnišnici. »Zaradi posledic požara je bilo zdravniško pregledanih okoli 30 oseb, med njimi poleg nekaterih obiskovalcev tudi zaposleni v bolnišnici in policisti, ki so pomagali pri evakuaciji. Vsi ti so prvi fazi tvegali svoja življenja. Po do zdaj preverjenih podatkih pri nobeni od teh oseb ne gre za resnejše zdravstvene težave,« je še dodal Kos in opozoril, da tudi med evakuacijo nihče ni bil poškodovan.

Hitra akcija zaposlenih, prisotnih in interventnih služb

»Zaposleni v bolnišnici so reagirali vrhunsko, prisebno in strokovno, kot iz učbenikov za take primere. S tem so bistveno pripomogli k reševanju ljudi. Obema umrlima žal ni bilo več pomoči,« je poudaril Kejžar. Opozoril je, da je sodelovalo šest poklicnih gasilcev GARS Jesenice in še veliko drugih, a natančnega števila sinoči še ni imel. »Imamo alarmni načrt za takšne primere, ob katerih se aktivira celotna Gasilska zveza Jesenice, poleg poklicnih gasilcev torej še šest prostovoljnih gasilskih društev iz občine Jesenice in tudi društva iz občine Žirovnica. V pripravljenosti so bili tudi poklicni gasilci iz Kranja, a njihova pomoč ni bila potrebna.«

Požar so gasilci hitro omejili in pogasili. »Ena soba je pogorela, dim pa se je razširil tudi po hodniku,« je pojasnil Kejžar. Kako močan je bil požar in kako neznosna vročina je vladala v neposredni bližini, izdajajo tudi stopljene luči na stropu in umazani stropi in stene v tretjem nadstropju bolnišnice. »Svojcem preminulih izrekamo iskreno sožalje. V akciji so nam pomagali tudi sodelavci Osnovnega zdravstva Gorenjske in drugi. Pomoč so nam takoj ponudili tudi iz klinike na Golniku, iz Psihiatrične bolnišnice Begunje in ljubljanskega kliničnega centra, za kar se jim zahvaljujemo,« je danes še poudaril direktor jeseniške bolnišnice Poklukar.

Tragičen dogodek odpira pomembna vprašanja

Že popoldne so se v svoje sobe ponovno začeli vračati bolniki iz četrtega nadstropja bolnišnice, kjer je otroški oddelek, do danes pa naj bi na delih tretjega nadstropja, kjer je to mogoče, prav tako ponovno odprli sobe in namestili bolnike. V tretjem nadstropju sicer poleg oddelka za zdravstveno nego, na katerem se zdravijo bolniki, ki so osnovno zdravljenje v bolnišnici že zaključili, a zaradi svoje bolezni oziroma stanja ne morejo v domače okolje, nekateri med njimi čakajo tudi mesto v domu za starejše, delujeta še ginekološko-porodniški oddelek s porodnim blokom in oddelek kirurške službe za kronične rane. Oddelek za zdravstveno nego bo do nadaljnjega zaprt, bolnike pa bodo, kot je dejal Poklukar, namestili na druge oddelke po bolnišnici. Kot so sporočili iz bolnišnice, pa porodnicam svetujejo, naj se, če je le mogoče, do preklica omejitve na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico.

Med številnimi neuradnimi informacijami, ki jih pristojni sicer še niso potrdili, saj čakajo na zaključek kriminalistične preiskave, so krožile tudi takšne, ki so omenjale, da naj bi bolnik, pri katerem naj bi izbruhnil požar, bolehal tudi za demenco. Zato nas je zanimalo, ali je v jeseniški bolnišnici za bolnike z morebitno demenco ustrezno poskrbljeno. »Zagotovo je za takšne bolnike poskrbljeno v skladu z vsemi veljavnimi in zahtevanimi standardi ministrstva za zdravje, zavoda za zdravstveno zavarovanje in stroke. Izvajamo vse, kar je potrebno,« je odgovoril direktor bolnišnice Poklukar in poudaril, da je za več informacij treba počakati izsledke preiskave.