Nočni slalomski spektakel v Schladmingu je pred 50.000 gledalci znova navdušil. V prvi vrsti Avstrijce, ki so doživeli delirij ob prebujenju nacionalnega športnega junaka Marcela Hirscherja. Avstrijec se je na Planaiu »snel z verige« ter po dveh zaporednih porazih v Wengnu in Kitzbühelu dosegel 68. zmago svetovnega pokala. Že deseto v tej sezoni. Na avstrijskem Štajerskem sta vidno vlogo igrala tudi Slovenca. V prvi vrsti Žan Kranjec, ki je z tretjim časom druge proge z 28. mesta napredoval na enajstega in izenačil svojo najvišjo slalomsko uvrstitev svetovnega pokala. Še bolje je kazalo Štefanu Hadalinu. Vrhničan je na prvi progi dosegel 13. čas, na drugi imel v redko videni slalomski perfekciji tik pred ciljem skoraj sekundo prednosti pred Kranjcem, nato pa odstopil. Nekaj sekund je Hadalina ločilo od uvrstitve kariere, ki bi bila nedvomno zelo visoka.

Hirscher je bil prepričljivo najboljši že na prvi progi, na kateri je najbližjega zasledovalca Švicarja Daniela Yula ugnal za 99 stotink. Uslugo mu je naredil Clement Noel. Francoz je napravil napako že v zgornjem delu prve proge, tako da je po dveh zaporednih zmagah v Wengnu in Kitzbühelu poceni prodal svojo kožo. Na drugi je Hirscherja napadel Alexis Pinturault, ki je kot tretji po prvi progi izboljšal Kranjčev čas na drugi progi. Toda Hirscher je še enkrat uprizoril slalomsko popolnost ter še z enim najhitrejšim časom dosegel novo prepričljivo zmago.

»Neverjetno. Vzdušje v Schladmingu vselej navduši. Hvala vsem za podporo. Zmagati pred tolikšnim številom gledalcev je vselej nepozabno,« se je priklonil publiki Marcel Hirscher, ki je na 22. nočni izvedbi dobil tretjo preizkušnjo. »Veliko sem tvegal. Drugače ne gre. Prednost je navzven res videti visoka. A zgolj z eno napako bi jo zapravil,« je ostal skromen Hirscher, ki je pred šestimi leti v Schladmingu postal svetovni slalomski prvak. »Gre mi vse bolje. V vseh disciplinah napredujem. Zelo sem zadovoljen, Marcel pa je v takšni izvedbi nepremagljiv,« se je prve slalomske uvrstitve na zmagovalni oder v Schladmingu veselil Alexis Pinturault. Lansko drugo mesto je letos s tretjim začinil Daniel Yule.

Poseben podvig je vnovič v tej zimi uspel Žanu Kranjcu. Na šestem slalomu v sezoni, na katerem je nastopil, se je namreč tretjič uvrstil v finale z višjo startno številko od 70. Podvig, ki v sezoni uspe redkim tekmovalcem. Ob tem, da je Vodičan danes v dopoldanskem času opravil še veleslalomski trening v bližnjem Reiteralmu. Kranjec je v tej sezoni zbral že 55 slalomskih točk. Skoraj polovico toliko kot Hadalin, ki pred zadnjo preizkušnjo v Kranjski Gori zaseda varno 17. mesto v slalomski uvrstitvi, s katerim se bo uvrstil na finale v Andoro.

Odlično pripravljenost je v Schladmingu potrdil Albert Popov. Bolgar, ki je v Kitzbühelu s številko 71 zasedel deveto mesto, je na prvi progi v Schladmingu s številko 46 skupaj s Hadalinom dosegel 13. čas. Na drugi je bil Popov še boljši ter svojo najboljšo uvrstitev premaknil na šesto mesto. V lepem spominu si bo Schladming zapomnil tudi Juan del Campo. Štiriindvajsetletni Španec se je prvič uvrstil na drugo progo, na kateri pa je že v zgornjem delu plačal davek neizkušenosti in napravil večjo napako ter s previsokim zaostankom na 24. mestu ostal brez točk svetovnega pokala.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo konec tedna nadaljeval v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bo v soboto smuk, v nedeljo pa veleslalom.