Socialni demokrati zaradi odhoda njihovega ministra Dejana Prešička ne nameravajo povzročati težav v koaliciji in poglabljati politične krize. »Spoštujemo odločitev premierja Marjana Šarca, ki je sprejel ponujen odstop kulturnega ministra. Dejanu Prešičku se zahvaljujemo za vsa dejanja in ukrepe, ki izboljšujejo položaj kulture v Sloveniji. V SD pa začenjamo iskanje novega ministra ali ministrice za kulturo,« se je v kratki izjavi odzval prvak SD Dejan Židan na odločitev premierja.

Tehtanje med politikom in kulturnikom

Po pričakovanem razpletu z njihovim ministrom se je ožje vodstvo Socialnih demokratov danes popoldne sestalo in načelo temo iskanja novega kulturnega ministra. Predsednik vlade je o odstopu ministra Prešička takoj še uradno obvestil državni zbor. Ta se mora s to odločitvijo v skladu s poslovnikom na plenarni seji seznaniti v sedmih dneh. V desetih dneh od prenehanja funkcije ministru pa mora premier predlagati novega kandidata. Do izvolitve novega ministra bo po premierjevi odločitvi ministrstvo za kulturo vodil šolski minister Jernej Pikalo, ki – prav tako kot odstopljeni Dejan Prešiček – v vladi zastopa barve Socialnih demokratov.

Čeprav so v javnosti že začela krožiti različna imena morebitnih kandidatov za kulturnega ministra, po naših informacijah v SD imen kandidatov še nimajo, pač pa šele začenjajo postavljati kriterije, kakšen profil ministra si želijo. Glede na nastalo situacijo na ministrstvu za kulturo, ko kolektiv približno 160 zaposlenih ni želel več komunicirati z ministrom in njegovimi ožjimi sodelavci, imajo v SD na voljo dve možnosti: ali poiščejo kandidata z močnim političnim ozadjem ali pa kandidata s prepričljivo kartoteko na področju kulture. Prednost prvega bi bila, da bi lahko z močno politično podporo lažje reševal težave na kulturnem ministrstvu, drugi pa bi lahko bil prepričljivejši s svojimi dosežki na kulturnem področju in bi lahko do istih ciljev prihajal z avtoriteto kulturnika. Naši viri v SD pojasnjujejo, da odločitve o strateški usmeritvi še ni, kot je mogoče razumeti, pa naj bi imel za zadaj politično močnejši kandidat prednost pred kandidatom s kulturno avtoriteto.

Zaposleni naj ne odpirajo šampanjcev

V SD bodo morali v prihodnjih dneh pravzaprav poiskati več kandidatov, ne zgolj izbranca za ministra, pač pa tudi vsaj enega državnega sekretarja, saj je Marjan Šarec ob sprejemu odstopa Dejana Prešička izrazil pričakovanje, da se bosta poslovila tudi oba državna sekretarja – to sta nekdanji poslanec Jan Škoberne in Vojko Stopar. Premier Šarec je ponujeni odstop Dejana Prešička sprejel, ker ni mogel mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu za kulturo skrhani do te mere, da se v aktualni zasedbi ni dalo več delati. »Ne predstavljam si, kako bi sedanja ekipa po vsem, kar se je zgodilo, lahko delala naprej. Če ne odide celotno vodstvo ministrstva, bo nad vodenjem kulturnega ministrstva vedno senca dvoma, potrebnega bo veliko dela in samorefleksije, zakaj so odnosi na ministrstvu tako skrhani,« je dejal Šarec. Premier je Prešičku in njegovi ekipi namenil tudi nekaj naklonjenih ugotovitev, ker da so vendarle naredili nekaj pomembnih premikov. Poudaril je višji proračun za kulturo in premik zadev, ki da so že dolgo tičale pred birokratskimi ovirami. Po drugi strani je Šarec okrcal predstavnike zaposlenih, ki po njegovem ne bi smeli odpirati šampanjcev. Tudi zaposleni na ministrstvu za kulturo se bodo morali ozreti vase in ugotoviti, kaj je narobe na kulturnem ministrstvu, je dodal premier. Ob koncu izjave pa je Šarec dejal še, da ga je v minulem tednu zbodlo, da so nekateri ministri komentirali težave Dejana Prešička, zato pričakuje, da se v bodoče to ne bo ponavljalo.

Ko Šarec utiša Erjavca

»Če pa je tako, da preveč govorim, ne bom nič komentiral,« se je odzval prvak DeSUS Karl Erjavec, ko so novinarji želeli dobiti njegovo izjavo pred začetkom seje državnega zbora. Erjavec je namreč pred slabim tednom dni izjavil, da bi se moral Prešiček posloviti zaradi vseh težav, s katerimi se je soočal. V drugih koalicijskih partnericah so se pri komentiranju odstopa kulturnega ministra zatekali k formulaciji, da je to stvar predsednika vlade Marjana Šarca. Prvak SMC Miro Cerar je tako izjavil, da verjame, da je premier dobro premislil in sprejel pravo odločitev, pri čemer pričakuje, da se bodo razmere na kulturnem ministrstvu uredile. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je pojasnila, da se ob primeru Prešička niso veliko oglašali, ker ne uživajo v tuji nesreči. O pravilnosti odločitve predsednika vlade ne dvomijo, ker so se pred tem posvetovali v stranki, je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič, zato so njihovi poslanci tudi pričakovali takšno odločitev Marjana Šarca. Medtem ko se prvak SNS Zmago Jelinčič ni strinjal s potezo predsednika vlade, je predsednik NSi Matej Tonin menil, da je Šarec vendarle naredil razumno potezo, ker minister Prašiček ne bi mogel več normalno opravljati svojega dela. »Minister za kulturo je z odstopom razbremenil konflikt, v NSi pa si želimo novega ministra, ki bo znal vzpostaviti dialog z zaposlenimi na ministrstvu za kulturo in nato sanirati vse težave, ki so se nabrale v minulih letih,« je komentiral Tonin.