Po prijateljski tekmi slovenske nogometne reprezentance, v kateri so bili v večini igralci iz slovenske lige, z ekipo Kitajske do 25 let ni bilo govora le o remiju (2:2), ampak tudi o tem, da se Kevin Kampl ni premislil glede reprezentančne upokojitve. Selektor Matjaž Kek je takoj po tekmi v Marbelli povedal, da 28-letni Kampl ne bo igral za Slovenijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020, ki jih bo začela s tekmama z Izraelom (21. marca v Haifi) in Makedonijo (24. marca v Ljubljani).

Kampl ne bo igral zaradi osebnih razlogov

»Bili smo v stiku s Kevinom Kamplom. Njegova odločitev ostaja, osebni razlogi pa so takšni, da v tem trenutku ne vidi možnosti, da bi igral za reprezentanco. Odločitev spoštujem. Popolnoma zaupam tistim igralcem, ki imajo voljo in željo igrati za reprezentanco ter so pripravljeni za to dati vse,« je povedal Matjaž Kek za Radio Slovenija.

Ko je Kampl lani jeseni v ligi narodov zavrnil igranje za Slovenijo, je nemškim medijem pojasnil, da želi preživeti več časa s svojimi starši v Solingenu v Nemčiji. Dejal je, da je oče že dolgo bolan in ga želi videti večkrat, kot ga je doslej. Po začetnem zanosu je v članski reprezentanci prišlo do nesoglasij s selektorjem Srečkom Katancem. Začel je izpuščati reprezentančne tekme. Proti njemu so se obrnili soigralci na čelu s kapetanom Boštjanom Cesarjem tudi z izjavo za javnost. V ekipo se je vrnil, ko je selektor postal Tomaž Kavčič, a se je poškodoval že na prvi tekmi lige narodov z Bolgarijo septembra lani v Ljubljani. To je bila tudi njegova zadnja tekma za Slovenijo, za katero je odigral 28 tekem. Slovenija bi v boju za Euro 2020 nujno potrebovala takšnega vezista, kot je Kampl. Je igralec, ki narekuje ritem tekme, vse počne v hitrem gibanju, ima dober pregled nad igro ter pri tekmecih vzbuja strah in trepet zaradi zvezdniškega statusa, znanja in karizme.

Kek, povratnik na selektorsko mesto, je izpostavil, da je bil zadovoljen z akcijo v Španiji. Navijači niso bili zadovoljni z izidom, saj je bila zasedba tekmeca po kakovosti tretja do četrta reprezentanca Kitajske. Udarna zasedba je v četrtfinalu azijskega prvenstva izgubila z Iranom z 0:3. »Ni pomembna le tekma. Zame je bilo zelo pomembno tudi, kakšne informacije sem dobil skozi treninge in med druženjem v pripravljalni bazi. Imamo potencial, ampak čaka nas še veliko dela,« je povedal Kek. Bil je zadovoljen s pristopom, pogrešal je malo več odločnosti in predrznosti, da bi akcije izpeljali do uspešnega konca.

Zahović in Vombergar zaostrila konkurenco v napadu

Slovenija je preizkusila igralna sistema 4-4-2 in 4-2-3-1. V prvem sistemu sta zelo dobro delovala napadalca Luka Zahović in Andrej Vombergar, ki sta mojstrsko dosegla zadetka, potem ko sta realizirala tisto, kar jima je pripravila ekipa. Med seboj sta se zelo lepo dopolnjevala, čeprav sta prvič igrala skupaj. Zahović je dosegel izjemno lep gol, Vombergar pa je bil nagrajen za vztrajnost, srčnost in veliko željo. Argentinski Slovenec je od otroštva sanjal, da bi igral za slovensko reprezentanco, zato je gol doživel izjemno čustveno. Pokazal je vse svoje odlike za čvrste zračne dvoboje in igro z glavo, pa tudi z žogo na tleh se je izkazal. Z Vombergarjem je Slovenija dobila skakalca, kakršnega že dolgo časa ni imela. Skupaj z Zahovićem sta razširila možnost rešitev v napadu. V normalnem pogonu je izmed napadalcev le Andraž Šporar. Roman Bezjak je pred kratkim prestopil na Ciper. Položaj Roberta Berića v St. Etiennu je negotov, Tim Matavž pa je poškodovan. V zvezni vrsti se je s podajami iz prekinitev izkazal Amir Dervišević, saj so se njegovi predložki kar lepili na glavo Vombergarja, a je bil vratar Kitajske v izjemni dnevni formi.

Slabši del je bila obramba, v kateri sta bila v osrčju edina legionarja, Uroš Korun in Antonio Delamea Mlinar, saj je oba gola prejela iz prekinitev. Na bokih, ki so že tako šibkejši člen slovenske reprezentance, Denis Klinar in Grega Sikošek nista ponudila nobene dodatne vrednosti, da bi zaostrila konkurenco. Keka čaka veliko dela, da bo izbral prave igralce za marec in začetek kvalifikacij, ki bo zahteven. Zbor bo v ponedeljek na Brdu pri Kranju, edini pravi trening v torek, v sredo pa že dolga pot v Izrael in v četrtek tekma.