Dvomov ni več. Danes je Markus Mayr, direktor tehničnega dela svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske, ki je pod Pohorjem opravljal delo snežnega kontrolorja, potrdil, da je 55. Zlata lisica uspešno opravila preizkus. Najboljše alpske smučarke na svetu bodo torej v petek, 1. februarja, in soboto, 2. februarja, na veleslalomu in slalomu tekmovale v Mariboru. Ne v Kranjski Gori ali na kakšnem drugem prizorišču svetovnega pokala. Domači smučarski klub Branik, ki opravlja vlogo organizatorja prireditve, je posebno ponosen, da bo na domači tekmi nastopila tudi domačinka Ilka Štuhec. Ker bo zaradi nadaljevanja poti na prizorišče svetovnega prvenstva najboljša slovenska alpska smučarka tekmovala le na veleslalomu, gre prvi dan prireditve pričakovati pravi alpski smučarski praznik.

»Vselej se rad vračam v Maribor. Dvanajst let že sodelujem z mariborskimi organizatorji. V teh letih sem dobil veliko novih prijateljev, med katerimi se odlično počutim,« je vsaj navzven odkrito povedal Markus Mayr. V nadaljevanju je sporočil najbolj pričakovano novico: »Snežna kontrola je na vseh prizoriščih svetovnega pokala znak, da je tekma pred vrati. Po preverjanju snežne podlage sem se lahko prepričal, da so organizatorji na pravi poti, da pripravijo vrhunski tekmi svetovnega pokala. Zato v imenu Mednarodne smučarske organizacije prižigam Mariboru zeleno luč za izvedbo Zlate lisice. Zelo pomembno je tudi, da je vremenska napoved ugodna, da bodo temperature v prihodnjih dneh pod ničlo.«

Ob tem je dal Mayr organizatorjem jasno vedeti, da bo imel v prihodnjih dneh še nekaj sestankov, na katerih bo preverjal, ali vse poteka po načrtih. Organizacija tekme svetovnega pokala ne pomeni zgolj odlično pripravljene proge, ki je na mariborski nadmorski višini vselej velik zalogaj. »Dogovorili smo se tudi, da bo lahko tekmovalna proga odprta za rekreativno smučanje do ponedeljka, spodnji del pa do nedelje. Sneg na terenu je dober, ni pa še utrjen, zato smo se dogovorili tudi, kako delati naprej.«

Konstruktiven sestanek

»Lahko zatrdim, da so vsa organizacijska dela v zaključni fazi, da je vsaka malenkost pod kontrolo. Verjamem, da bomo Zlato lisico izpeljali odlično,« je prepričan David Kastelic, predsednik organizacijskega odbora 55. Zlate lisice. »Rad bi se tudi zahvalil Ilki Štuhec in članom njene ekipe, da bodo tekmovali v Mariboru. Zaradi logistike potovanja na svetovno prvenstvo v Are takšna odločitev ni bila samoumevna, zato jo še toliko bolj cenimo. Verjamem, da bodo za najboljšo slovensko alpsko smučarko v Maribor prišli navijat gledalci iz vse Slovenije,« končuje Kastelic.

Vodja tekmovanja Mitja Dragšič bo v prihodnjih dneh nosil glavno odgovornost okrog priprave proge. »Veseli smo, da smo prejeli zeleno luč za organizacijo tekme. Z Mayrjem smo imeli tudi konstruktiven sestanek. Dokazali smo, da si zaslužimo zaupanje, saj smo do današnjega dne opravili že zelo veliko dela. Kako bomo utrjevali progo vnaprej, vam ta čas še ne morem odgovoriti. Vsak korak bo premišljen. Naredili bomo vse, da bomo naredili trdo in kompaktno progo, ki bo omogočila vrhunske nastope vsem tekmovalkam na startni listi,« obljublja Mitja Dragšič.

Marprom od FIS brezplačno prejel štiri moderne snežne topove

Generalni sekretar 55. Zlate lisice Srečko Vilar se je najprej javno zahvalil Mayrju, ki je imel ključno vlogo pri tem, da je Maribor od Mednarodne smučarske organizacije (FIS) oziroma podjetja Technoalpin prejel štiri brezplačne moderne snežne topove. Posle je sklenil Marprom, mariborski upravljalec smučišč. »Vesel sem, da lahko organizatorju predamo teren v takšnem stanju, v kakršnem je. Pogoje za zasneževanje smo imeli letos kljub precej visokim temperaturam odlične. Proizvedli smo 40.000 kubičnih metrov snega, pri tem pa nam je bil v veliko pomoč nov sistem. Predvsem v spodnjem delu proge. Vsak trenutek, ko je temperatura padla pod minus 2,5 stopinje Celzija, so topovi začeli samodejno delovati,« je povedal predstavnik Marproma Marko Rataj.

Srečko Vilar je ponosno povedal, da je za petek, 1. februarja, najavljenih 2000 osnovnošolskih otrok, ki si bodo v živo ogledali prireditev. »Pri promociji naše prireditve smo zelo aktivni. Prijavljenih imamo 130 alpskih smučark in 204 spremljevalce iz 27 držav. Na začetku tega tedna smo imeli tudi sestanek z Mestno občino Maribor in njenim županom Sašem Arsenovičem. Dobili smo zagotovila, da nam bo mestna občina stala ob strani, da bomo lahko organizirali pravi spektakel,« sporoča Srečko Vilar. »Mednarodni smučarski zvezi se moramo zahvaliti tudi pri dovzetnosti pri pridobivanju termina Zlate lisice. Letošnji termin nam gre namreč zelo na roko.«

Mariborsko snežno kontrolo so odlično izkoristili v slovenski reprezentanci v tehničnih disciplinah, ki se je danes zbrala na Pohorju. Reprezentantke so pod vodstvom glavnega trenerja Denisa Šteharnika opravile trening. »Idealni scenarij v alpskem smučanju je, če lahko treniramo doma in imamo snežno podlago, kakršna je na tekmah svetovnega pokala. Danes smo imeli na razpolago polovico tega. Snežna podlaga namreč še ni takšna, kot bo na tekmah svetovnega pokala, bomo pa ta teden z veseljem izkoristili priložnost in trenirali na domačem terenu. Prepričan sem, da bodo imele smučarke od tega korist, saj bodo teren presmučale večkrat,« je med dopoldanskim treningom povedal Denis Šteharnik.