Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je sredi tekmovalne sezone v Dolomitih izpolnila cilje. V Cortini d’Ampezzo je z uvrstitvami potrdila, da se je po letu odsotnosti s tekmovalnih strmin ekspresno vrnila med najboljše alpske smučarke sveta. Potrdila je tudi, da dvojna zmaga v Val Gardeni ni bila naključna. Do serijske zmagovalke svetovnega pokala, kakršna je bila pred dvema sezonama, ji manjka še nekaj tekmovalnih kilometrov. Nekaj grenkega priokusa je imel današnji dan na superveleslalomu, a je bila Mariborčanka do odstopa med najhitrejšimi. Na naslednje prizorišče svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchen se odpravlja s popotnico dveh smukaških uvrstitev na zmagovalni oder in skupno 3. mestom v smukaški razvrstitvi.

Na prizorišču zimske idile je bilo na olimpijski progi pod Tofano mogoče videti sproščeno in dostopno Ilko Štuhec, ki ima ob sebi odlično ekipo. Vsi ji vsak trenutek stojijo ob strani ter vsako minuto dneva in noči garajo za njene uspehe. Dodatek v primerjavi s predlansko sezono je serviser Aleš Sopotnik, ki se je po skoraj dveh desetletjih dela v tujini odzval klicu domovine. Trboveljčan s tesno navezo z Ilko Štuhec in vse boljšim sodelovanjem s proizvajalcem Stöcklijem razvija smuči, s katerimi Mariborčanka kraljuje na najtežjih progah sveta.

Začetek vikenda po željah

Konec tedna se je za Mariborčanko začel po željah. S startno številko 7 je na drugem smuku v cilj pridrvela s tretjim časom. Izkazalo se je, da sta bili Avstrijki Ramona Siebenhofer in Nicole Schmidhofer s Fischerjevim materialom tokrat razred zase. Ilka Štuhec je smučala odlično, ključne dele proge, kjer je dan pred tem izgubila zmago, presmučala bolje, a vseeno zaostala za pol sekunde. Le nemško odkritje sezone Kira Weidle se je Štajerki približala za dvanajst stotink. Druge smučarke so za Avstrijkama zaostale za debelo sekundo.

»Vselej je lepo stati na zmagovalnem odru. Smuk je bil res uživaški, končno so nas spustili z vrha. Smučala sem relativno dobro. Na nekaterih delih proge sem bila boljša, na drugih slabša,« je svoj dobro minuto in pol dolg nastop ocenila Ilka Štuhec. Bila je malce presenečena, da sta bili Avstrijki hitrejši za pol sekunde. »Sezona bo še dolga in zanimiva. Cortina je dala krila tudi drugim alpskim smučarkam, ki niso bile na zmagovalnem odru,« ocenjuje najhitrejša Slovenka.

»Za nami je lep smukaški dan. Ni enostavno in samo po sebi umevno, da je Ilka na vsaki tekmi med najboljšo trojico. Ponavljanje vrhunskih dosežkov kaže na psihično in fizično stabilnost. Upam, da bo te odlike ohranila do konca sezone,« se nadeja trener Grega Koštomaj. Dodaja: »Ramona Siebenhofer je v Cortini doživela psihološki premik. Spominja me na Ilko izpred dveh sezon. Avstrijka potrjuje iz mojih ust večkrat izrečene besede – glava, ki je na pravem mestu, v športu zmaguje. V tej sezoni je zelo močna avstrijska ekipa, od novih tekmovalk pa bi izpostavil Kiro Weidle. Lindsey Vonn? Glede na njen karakter se ne bo zadovoljila z mesti, ki jih dosega. Vprašanje pa je, koliko ji je nepričakovani premor vzel psihološke stabilnosti. A s temi težavami naj se ukvarja njen tabor.«

Zadnja tekma Lindsey Vonn?

Ilka Štuhec je imela odlično izhodišče za današnji napad na superveleslalomu. Bila je samozavestna ter odločena, da doseže novo vrhunsko uvrstitev. Na tekmi, polni pasti, v katere so se zapletle številne najboljše alpske smučarke na svetu, se je zapletla v srednjem delu olimpijske proge po odličnem vmesnem času. »Superveleslalom je bil zelo zahteven. Ni ga bilo mogoče izpeljati brez premišljenega smučanja. Odločila sem se, da ne bom zavirala, temveč napadla. Imela sem informacijo s proge, da moram v usodni ovinek vstopiti zgodaj. Imela sem visoko hitrost. Vedela sem, da če se mi bo izšlo, me bodo tekmice težko prehitele. Žal se mi ni. Do odstopa sem smučala zelo dobro, tako da si nimam česa očitati,« je povedala Ilka Štuhec, ki je nazadnje na superveleslalomu svetovnega pokala odstopila pred tremi leti v St. Moritzu. Dodala je, da bi svoje nastope v Cortini d’Ampezzo kljub superveleslalomskemu odstopu ocenila z najvišjo oceno.

Danes je bila v Cortini jubilejna 100. tekma svetovnega pokala, tri zmage na tem prizorišču so dosegli tudi slovenski alpski smučarji. Leta 1981 je bil na veleslalomu najboljši Boris Strel, leta 2014 na smuku Tina Maze, predlani na superveleslalomu Ilka Štuhec. Dolomitski jubilej je s 54. zmago okronala Mikaela Shiffrin. Triindvajsetletna Američanka je dobila tretjo letošnjo superveleslalomsko preizkušnjo na treh tekmah, na katerih je nastopila. Le v Val Gardeni, kjer Mikaela Shiffrin ni tekmovala, je bila najboljša Ilka Štuhec. »Prvič sem zmagala v Cortini, kar mi veliko pomeni. Tu so v preteklosti zmagovali le najboljši smučarji na svetu. Vesela sem, da sem med njimi,« je bila zadovoljna Mikaela Shiffrin. Kanček dvoma o nadaljevanju športne poti je danes pustila Lindsey Vonn. Po odstopu se je v svoji zadnji sezoni s solzami v očeh poslovila od občinstva. »Tu sem dosegla dvanajst zmag od 82, kar kaže, da gre za eno mojih najljubših prizorišč. Čutim močne bolečine v kolenu, zato ne bi napovedovala, ali bom konec tedna v Garmisch-Partenkirchnu sploh tekmovala,« je povedala Lindsey Vonn in sprožila pomisleke okrog njenega nadaljevanja športne poti.

Ima Ilka Štuhec še dovolj dinamita pred naslednjimi preizkušnjami v sezoni, ki si bodo po vrsti sledile v Garmisch-Partenkirchnu, Areju, Crans Montani, Rosa Hutorju in Soldeu? »Trenutno gre vse po načrtih. Sem hitra, hkrati pa se zavedam, kje imam rezerve in čemu se moram posvetiti. Sem zdrava. Znam poslušati svoje telo, če potrebuje kaj drugega, kot je v načrtu. Veselim se novih izzivov.«