Potem ko so bili Slovenci v soboto na ekipni tekmi četrti (Norvežan Forfang je bil v finali seriji diskvalificiran že na zaletišču zaradi neustreznega dresa), je bil danes Timi Zajc odličen sedmi, Anže Lanišek zelo dober trinajsti, Domen Prevc pa je ob vrnitvi v karavano svetovnega pokala s 23. mestom ujel osem točk, kar je spodbudno glede na to, v kakšni krizi je že na polovici končal novoletno turnejo.

Osemnajstletni Timi Zajc se je odkrito spogledoval tudi s stopničkami, potem ko je bil tretji v petek v kvalifikacijah in danes v poskusni seriji. Danes si je v zahtevnih vremenskih razmerah razdelil sedmo mesto z Japoncem Rjojuem Kobajašijem, junakom novoletne turneje in nosilcem rumene majice, in Nemcem Stephanom Leyhem, potem ko je imel po prvi seriji s šestega mesta lepe možnosti za napad na stopničke. Najmlajši na tekmi, je nastopil odločno, a tekmeci so bili v malce boljši dnevni formi.

»Prva serija je bila vetrovna, vmes so znižali nalet. Finalna serija je bila zelo poštena. Rezultat je dober, čeprav sem na treningu in v poskusni seriji pokazal še boljše skoke. Užival sem v napeti tekmi, ki si jo bom zapomnil po tem, da sem prvič v življenju mesto delil še z dvema tekmovalcema,« je vtise strnil Timi Zajc, potem ko je izenačil drugo najboljšo uvrstitev v karieri. Njegov sostanovalec in veliki tekmec v igranju nogometa ter košarke na računalniku Anže Lanišek je dodal: »Uvrstitev je glede na napake vrhunska. Nekatere napake moram še odpraviti. Znam veliko boljše. Upam, da bo na naslednjih tekmah boljše in takrat bom tudi po skoku pokazal zadovoljstvo.«

Preden se je selektor Gorazd Bertoncelj – trenerski stolček se mu ne trese več – sinoči usedel v kombi za skoraj 800 kilometrov dolgo nočno vožnjo v domovino, je strnil vtise: »Konec tedna po naših željah. Zajca so drobne napake stale stopničk. Lanišek je zelo solidno opravil svojo nalogo. Domen je pokazal napredek v zadnjih treh tednih.«

Trinajstič v karieri je zmagal Stefan Kraft, kar je prva avstrijska zmaga v svetovnem pokalu po marcu 2017 v Planici. Polom pred 30.000 domačimi gledalci so doživeli Poljaki, saj je bil najboljši David Kubacki 12., prvi zvezdnik Kamil Stoch (36. mesto) pa se tako kot lani sploh ni uvrstil v finale.

Slovenske skakalke so na tekmah v Zau na Japonskem zaostale za pričakovanji. Na ekipni tekmi so načrtovale boj za tretje mesto, končale pa na petem. Bile so brez možnosti boja za stopničke, saj sta zatajili Špela Rogelj in Maja Vtič, medtem ko je imela Nika Križnar četrti izid med posameznicami, zelo dobro pa je nastopila tudi Urša Bogataj. Na današnji tekmi posameznic najboljši Slovenki nista ponovili lepih skokov in sta zaostali za pričakovanji strokovnega vodstva. Križnarjeva je bila 12., Bogatajeva pa 16., medtem ko se Vtičeva in Rogljeva sploh nista uvrstili v finale. »Po takem tekmovanju nismo zadovoljni. Nedeljska tekma je bila zelo zahtevna v težkih vetrovnih razmerah in v težki smučini, saj je padal moker sneg. Zmagali so tisti, ki imajo najboljši servis, mi pa smo brez tega,« je razloge navajal slovenski selektor Zoran Zupančič.