Veliko novega je mogoče videti v času svetovnega pokala v alpskem smučanju v Cortini d’Ampezzo. Ciljni prostor je precej razširjen in dobiva podobo, ki ustreza standardom svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. To bo prestižna lokacija v Dolomitih gostila čez dve leti. Vse večje je tudi medijsko središče v centru mesta, ki kljub odlični lokaciji ne bo ustrezalo olimpijskim standardom, če bo Cortina d’Ampezzo z Milanom uspešna pri kandidaturi za zimske igre leta 2026. Novo je danes bilo, da se je na startu smuka prvič v sezoni pojavila Lindsey Vonn, sicer dvanajstkratna zmagovalka Cortine. Najaktualnejša noviteta je bila, da je prvo zmago svetovnega pokala dosegla Avstrijka Ramona Siebenhofer. A vsaj nekaj je bilo na olimpijski progi Tofane tudi starega. Po letu odsotnosti v Cortini zaradi poškodbe je bila Ilka Štuhec vnovič na zmagovalnem odru. Predlani je v Dolomitih zmagala na superveleslalomu, na smuku pa je bila druga.

Cortina pušča mejnike

Do startne številke 15 je kazalo celo na boljši scenarij kot na drugo mesto Mariborčanke. Sprinterski smuk zaradi velike količine novega snega v zgornjem delu proge je Ilka Štuhec kljub manjši napaki, označila jo je sicer za večjo, do startne številke 17 izpeljala najbolje. Dolgo časa je bila na mestu vodilne alpske smučarke, ko ji je popolno slavje preprečila Ramona Siebenhofer. Cortina d’Ampezzo je pač posebna. Pušča mejnike. Tu je prvič leta 2004 zmagala Lindsey Vonn, Ilka Štuhec lani na superveleslalomu… Pa nazadnje, pred letom dni, Lara Gut. Švicarka z novim priimkom v tej sezoni Gut Behrami ne spominja na stare čase. In letos prvič Ramona Siebenhofer.

»Če bom še kdaj ob svojem imenu slišala priimke, kot jih omenjate, me čaka lepa kariera. Ponosna sem, da sem danes vsa ta imena prehitela ter da je bila Ilka na odru pod menoj,« je v ciljni strmini mokra po tradicionalnem špricanju s proseccom povedala Ramona Siebenhofer. Avstrijka je bila doslej znana po tem, da je blestela predvsem na treningih. »Morda je bil ključ do uspeha ravno v tem, da sem bila na drugem treningu slabša in sem se na tekmi zavedala, da moram bolj napadati,« je odgovorila nova avstrijska junakinja.

Uspeh potrditev dobrega dela cele ekipe

»Zadovoljna sem, da sem druga. Smučanje pa ni bilo idealno. Bila sem odločena, da se vržem dol, da 'raztrgam' olimpijsko progo. Skoraj mi je uspelo,« je bila slikovita Ilka Štuhec. »Raje bi videla, da bi bil start z vrha. A rezultatu ne bi gledala v zobe,« je razlagala najboljša slovenska alpska smučarka ter priznala, da je dobila dodatno samozavest. Poleg najbližje ekipe je imela med gledalci tudi podporo očeta in strica. Na pripombo, da je bil današnji smuk nadomestni odpadlemu iz St. Antona ter da bosta pravi dolomitski preizkušnji jutri (smuk, ob 10.30) in v nedeljo (superveleslalom, ob 11.15), je odgovorila: »Saj res. Se bo treba še enkrat dokazati. Sem pripravljena. Upam, da mi obveznosti ne bodo pobrale preveč moči.«

Nov uspeh Ilke Štuhec v Dolomitih, kjer je bila prejšnji mesec najboljša na smuku in superveleslalomu v Val Gardeni, je vnovič potrdil odlično delo cele ekipe. Serviser Aleš Sopotnik je priznal, da je ponoči spal le uro in pol, saj ni niti približno vedel, kakšno bo vreme, kako naj pripravi smuči. »Alešu povsem zaupam, zato sem spala mirno in dobro,« pravi Štajerka. Imela je dober razlog. Sopotnik je bil vnovič pri pripravi suveren. »Še vedno se učim,« ostaja skromen Aleš Sopotnik. »Nov Ilkin uspeh nam daje potrditev, da smo v skoraj mesecu dni tekmovalne praznine dobro izbirali terene za trening. Izogibali smo se slabim razmeram v severnih Alpah in v glavnem v Dolomitih,« pravi trener Grega Koštomaj. »Proga v Cortini je relativno lahka, zato ne dovoljuje napak. Predvsem zato je tako psihološko naporna. Vesel sem, da je Ilka sproščena. To dokazuje, ko reagira po napakah. Ne paničari, temveč s spontanimi gibi ohranja hitrost,« razlaga Koštomaj. »Naloga Ilkine ekipe je, da jo pošljemo na start vsake tekme z bistrimi mislimi. Sama je takšna profesionalka, da se osredotoči na svoje delo in ga opravi najbolje,« večni recept razkriva Koštomaj.