V govoru pred privrženci v obmorskem mestu Hastings je namreč dejal, da bi bila v omenjenem primeru njihova »dolžnost, da preučijo druge možnosti, vključno z ljudskim glasovanjem«, poroča agencija Reuters. Dejal je, da se je s premierko Thereso May pripravljen pogovarjati o rešitvah, potem ko je parlament v torek zavrnil njen dogovor z EU o izstopu države iz povezave, da pa se mora odpovedati možnosti brexita brez dogovora.

Pozval jo je, naj zavrže omejitve, ki jih je postavila glede dogovora, in se »resno loti predlogov za prihodnost«. Opozoril jo je pred poskusi pritiskov na poslance, da sprejmejo njen »skrpan dogovor« z grožnjo kaosa, ki bi ga državi prinesel izstop brez dogovora, poroča britanski BBC. Vsebino je Corbyn poslal Mayevi tudi v obliki pisma.

Mayeva mu je danes odgovorila, da je zanjo nemogoče, da izključi možnost brexita brez dogovora, saj bi potem morala popolnoma ustaviti proces izhoda Velike Britanije iz povezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Dve možnosti sta, kako se lahko izognemo brexitu brez dogovora: ali se podpre dogovor, v tem primeru sporazum o izhodu, ki smo ga dogovorili z EU, ali da Velika Britanija prekliče 50. člen in se odloči, da za stalno ostane v EU,« je zapisala v pisnem odgovoru. Dodala je, da bi bilo po njenem mnenju narobe, da ne bi upoštevali izida referenduma.

V poskusu najdbe rešitve se Mayeva in drugi visoki predstavniki vlade danes pogovarjajo s poslanci njenih konservativcev in severnoirske DUP, ki podpira manjšinsko vlado, pa tudi opozicije. Premierka se je že v sredo zvečer, potem ko je prestala glasovanje o nezaupnici, sestala z voditelji opozicijskih Liberalnih demokratov, Škotske nacionalne stranke (SNP) ter velške Plaid Cymru. S Corbynom se ni srečala, saj ta pogovore pogojuje z odpovedjo možnosti izstopa brez dogovora. To je zavrnila, je pa izrazila odprtost za pogovore z laburisti. V današnjem odgovoru Corbynu je Mayeva ponovila, da obžaluje njegovo odločitev, da se ne želi sestati z njo. »Moja vrata ostajajo odprta za srečanje brez vnaprejšnjih pogojev,« je zapisala.

V ponedeljek mora namreč premierka poslancem predložiti nov načrt, kako naprej. Poslanci spodnjega doma parlamenta naj bi nato 29. januarja že odločali o tem načrtu B, je danes parlamentu sporočila vlada. Poslanci bodo takrat lahko spremenili vladne predloge, preden bodo o novem načrtu glasovali.