Množica, ki se je zbrala v dveh predelih Kartuma in na drugi strani Nila v Omdurmanu, je vzklikala »svoboda, mir, pravica«. Policisti so proti protestnikom hitro posredovali s solzivcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so se danes zbrali po pozivu organizatorjev k vsedržavnim demonstracijam proti predsedniku Omarju al Baširju prihodnji teden.

Protesti so izbruhnili 19. decembra lani zaradi odločitve vlade o podražitvi kruha, a so se hitro razširili. Po mnenju mnogih gre za najtežjo preizkušnjo za Baširjev režim, odkar je pred tremi desetletji prevzel oblast.

»Sprožili bomo teden vstaje z demonstracijami v vseh sudanskih krajih in vaseh,« so sporočili iz Sudanskega združenja strokovnjakov. Organizacija je pozvala k velikemu zborovanju v severnem delu Kartuma v nedeljo, ki mu bodo čez teden sledili novi protesti v prestolnici.

Po podatkih oblasti je bila od začetka protestov ubitih najmanj 22 ljudi, med njimi dva pripadnika varnostnih sil. Organizacije za človekove pravice navajajo precej višjo številko. Human Rights Watch je v ponedeljek sporočil, da je bilo ubitih najmanj 40 ljudi.