Takeda je pojasnil, da sodeluje s francoskimi oblastmi in je bil že na zaslišanju v francoski prestolnici, kjer je sodniku pojasnil, »da ni bil vpleten v nobeno nečednost, kot je denimo podkupovanje« in da "so informacije, da je osumljenec, netočne«.

Od 10. decembra lani francoski preiskovalci obravnavajo sumljiv izvor nakazil iz japonske v višini dveh milijonov evrov. Tokio je na volitvah Moka leta 2013 v izboru za OI 2020 premagal Madrid in Istanbul, zatem pa naj bi bili izplačani sumljivi zneski, ki naj bi jih prejel nekdanji član Moka iz Senegala.

Prejšnji mesec je predsednik Moka Thomas Bach uradno zahteval, da mora Senegal sodelovati s francoskimi sodnimi oblastmi v povezavi s preiskavo o korupciji, pismo pa je predsednik Senegala Macky Sall prejel že 16. novembra lani zaradi vpletenosti vplivnih nekdanjih športnih funkcionarjev iz te države pri prejemanju podkupnin v zameno za glasove pri podelitvi organizacije olimpijskih iger.

Takeda tudi vpliven član Mednarodnega olimpijskega komiteja

Senegalec Papa Massa Diack, sin nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF) Lamina Diacka, je tako na Interpolovem seznamu najbolj želenih oseb za izročitev Franciji od decembra 2015 zaradi domnevne vpletenosti v sporne posle. Senegalske oblasti izročitvi nasprotujejo.

Massa Diack je osumljen, da je prejel več milijonov evrov podkupnin v zameno za pridobitev OI leta 2016 v Rio de Janeiru in leta 2020 Tokiu. Dve od teh transakcij naj bi bile opravljene iz Japonske, ena pred in druga po opravljenem izboru. Zaradi izplačil naj bi zaslišali Takedo, ki je obenem tudi vpliven član Moka.

Takeda je leta 1972 in 1976 v konjeništvu sodeloval na olimpijskih igrah, bil je športni direktor organizacijskega komiteja zimskih 1998 v domačem Naganu ter je bil v koordinacijskih komisijah Moka za OI 2010, 2014 in 2018.

Enainsedemdesetletni športni funkcionar je tretji sin princa Tsuneyoshija Takede, katerega dedek je nekdanji 122. japonski cesar Meiji. Ta je zaradi svojih reform, s katerimi je v industrijsko silo preobrazil državo, znan tudi kot Meiji veliki.