Kiril je na ruski javni televiziji dejal, da bi morali biti uporabniki pametnih telefonov previdni, ko uporabljajo "svetovni splet napravic", saj ta predstavlja priložnost, da se pridobi globalni nadzor nad človeštvom. »Antikrist je tisti, ki bo na čelu svetovnega spleta in bo nadzoroval človeštvo,« je dejal patriarh.

»Vsakič, ko uporabite vašo napravo, pa če vam je to všeč ali ne, če izključite svojo lokacijo ali ne, lahko vsak natanko odkrije, kje ste, kaj so vaši interesi in česa natanko se bojite,« je še povedal Kiril.

»Če ne danes, se bodo pa jutri pojavile metode in tehnologije, ki ne bodo zgolj zagotavljale dostopa do vseh informacij, temveč bodo tudi dopustile uporabo teh informacij,« je nadaljeval v pogovoru, ki ga povzema britanski BBC.

Patriarh se je pri tem vprašal, ali si sploh lahko zamislimo, kakšna moč bo skoncentrirana v rokah tistih, ki bodo prišli do znanja o tem, kaj se dogaja po svetu. »Takšen nadzor z enega mesta napoveduje prihod Antikrista,« je poudaril.

Dejal pa je tudi, da ruska pravoslavna cerkev, na čelu katere je, ni proti tehnološkemu napredku, temveč »razvoju sistema, katerega cilj je nadzor nad identiteto posameznika«.

Vseh niso prepričali

A vseh spletnih uporabnikov v Rusiji s tem Kiril ni prepričal. »Cerkev ni proti znanosti in tehnološkemu napredku, temveč jo skrbi svoboda posameznika. Prav gotovo, ja,« se je pošalil eden izmed uporabnikov Twitterja. »Nasmehnite se, Antikrist bo ravno priletel,« je tvitnil nek drug uporabnik.

Patriarh je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki se vedno udeležuje velikih cerkvenih praznikov, odpravil pa se je tudi na romanje na goro Atos in v druge za pravoslavce svete kraje. Številni duhovniki se radi strinjajo s Putinovim nacionalizmom.

Ob tem se v Rusiji vse bolj krši svoboda na internetu - ruske oblasti naj bi po nekaterih poročilih načrtovale vzpostavitev neodvisnega ruskega spleta. Zaradi tega so nekateri Kirila obtožili, da vladni politiki na tem področju podeljuje »dovoljenje Boga«. »Mednarodni internet v Rusiji prepovedujejo, da ne bi iz njega skočil Antikrist,« je to komentiral nek spletni uporabnik.