Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem drugem govoru o stanju v državi v kongresu pozval demokrate k skupnemu delu za boljšo Ameriko, a jih hkrati opozoril pred morebitnimi kongresnimi preiskavami njega in administracije, rekoč, da te lahko uničijo »ekonomski čudež, ki se dogaja v ZDA«. »Če naj imamo mir in sprejemanje zakonov, ne more biti vojne in preiskav. To preprosto ne gre!« je rekel. Te njegove besede so v dvorani predstavniškega doma kongresa za trenutek ustvarile čudno vzdušje, saj je izostal očitno pričakovani aplavz, ki so jih med 82-minutnim govorom (tretji najdaljši v zgodovini) sicer našteli 104. Trump je v govoru tudi vztrajal pri gradnji zidu na meji z Mehiko in zatrdil, da bo za to poskrbel. Ni pa ponudil kompromisa demokratom, ki mu proračunskega denarja zanj nočejo dati, zato naslednji teden grozi novo zaprtje dela zvezne vlade.

Govor v kongresu se je po obliki sicer opazno razlikoval od siceršnjih Trumpovih javnih nastopov. Očitno je bilo tako zato, ker je besedilo bral z bobna, kar sicer nerad počne, in se držal napisanega. Govor je deloval povezano in urejeno, podobno kot lanski, ko je tudi med siceršnjimi medijskimi kritiki požel pohvale, da je končno nastopal predsedniško, kar pa se je lani potem hitro spet končalo.

O raketah in Bližnjem vzhodu

Zunanji politiki je Trump namenil zadnjih del govora. Napovedal je poskus sklenitve novega sporazuma o prepovedi balističnih raket srednjega dosega, potem ko so ZDA in nato še Rusija od obstoječega odstopile. Trump je dejal, da bi novi sporazum moral vključevati vsaj še Kitajsko. Če ga ne bo mogoče skleniti, bodo ZDA razvile svoje raketne sisteme in pri tem »daleč presegle vse ostale države po finančnih sredstvih in razvoju«.

Trump je ponovil, da bodo ameriške vojake v Siriji kmalu pozdravili doma, in dodal, da »velike države ne bojujejo neskončnih vojn«. To očitno leti tudi na Afganistan, glede katerega je Trump po lastnih besedah okrepil prizadevanje za mir v pogovorih s talibani, ki si ga prav tako želijo. Gre za pogajanja, ki so ločena od tistih, ki zdaj potekajo v Moskvi, kjer so predstavniki talibanov danes povedali, da so jim ZDA obljubile umik polovice ameriških sil iz države do konca aprila.

Trump je napovedal tudi nadaljevanje pritiska na Iran in drugo srečanje s severnokorejskim predsednikom Kim Jong Unom.

Odgovor demokratov

Po dobrega pol stoletja stari tradiciji ima po govoru predsednika druga stranka nekaj časa za odgovor po televiziji. V imenu demokratov ga je kot prva temnopolta ženska v 53 letih podala lanska kandidatka za guvernerko Georgie Stacey Abrams. V nastopu je med drugim obtožila Trumpa in republikance, da so z davčno reformo leta 2017 javni sistem prilagodili v prid bogatim, medtem ko delavski razred izgublja službe, tovarne pa se zapirajo. Obsodila je vladno priseljensko politiko, ki »razbija družine in otroke zapira v kletke«, med drugim pa se zavzela za boj proti zatiranju volilne udeležbe. Ta se – ne slepimo se – v ZDA dogaja,« je dejala Abramsova v odgovoru na Trumpov nastop.