Tudi južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je poročala, da je Kim že zapustil Peking po srečanju s Xijem. Poseben vlak s severnokorejskim voditeljem na krovu je pekinško železniško postajo zapustil ob 14.08 po lokalnem času, v severnokorejsko prestolnico Pyongyang pa naj bi prispel v četrtek zjutraj.

Kim se je s Xijem v torek sestal za kako uro. Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, ki se sklicuje na neimenovane vire, sta govorila o pripravah na novi vrh Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Govorila sta tudi o poglabljanju dvostranskih odnosov. Xi je zatem skupaj s soprogo Peng Liyuan gostil Kima in njegovo soprogo Ri Sol-ju na slavnostni večerji v Veliki dvorani ljudstva v Pekingu.

Kim je pred vrnitvijo v domovino danes na Kitajskem obiskal farmacevtsko podjetje, nato je sledilo še kosilo s kitajskim predsednikom. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je potrdil srečanje med Xijem in Kimom, ni pa želel razkriti podrobnosti pogovorov, navaja AFP. Kitajsko zunanje ministrstvo je pred tem sporočilo, da se bo Kim sestal s kitajskimi voditelji, da bi govorili o "relevantnih zadevah". Več o programu njegovega obiska pa niso razkrili. Kitajska tiskovna agencija Xinhua in severnokorejska KCNA pa sta napovedali, da se bo Kim v domovino vrnil v četrtek.

To je bil sicer četrti obisk Kima na Kitajskem doslej. Spremljali so ga visoki predstavniki severnokorejskega režima, med njimi pa so tudi glavni jedrski pogajalec Kim Yong-chol, zunanji minister Ri Yong-ho in obrambni minister No Kwang-chol. V ozadju obiska so bile očitno priprave na nov vrh med Kimom in Trumpom. Kim se je doslej še vedno o vseh pomembnejših zadevah najprej posvetoval s Kitajsko, glavno severnokorejsko zaveznico.

Od zadnjega srečanja Kima in Trumpa v Singapurju junija lani, ko je Kim obljubil, da se bo odpovedal jedrskemu orožju, kakega večjega napredka ni bilo. Kim je v novoletnem nagovoru tudi opozoril, da bi morale ZDA narediti več glede odprave sankcij, sicer denuklearizacije Korejskega polotoka ne bo.