Slovenska ženska alpska smučarska reprezentanca je včeraj še pred startom osme slalomske preizkušnje v tej sezoni v Flachauu doživela hladen tuš. Na treningu na Plan de Coronesu, kjer bo ta teden veleslalomska tekma svetovnega pokala, se je namreč poškodovala Ana Drev. Pregled z magnetno resonanco je pokazal, da si je 33-letna Šmarčanka strgala prednje vezi v desnem kolenu. Že danes bo šla v Ljubljani na operacijsko mizo, kjer ji bo rekonstruiral vezi dr. Marko Macura. Sezone je za najstarejšo slovensko alpsko smučarko nepreklicno konec. Ali tudi športne poti, se ta čas še ne ve.

Slalomski spektakel v Flachauu je bil včeraj v težkih razmerah popoln. Po petih zaporednih drugih mestih je Petra Vlhova uprizorila napad, ki je v svetu alpskega smučanja redko viden in mu celo najboljša smučarka na svetu Mikaela Shiffrin ni bila kos. Slovakinja, tretja po prvi progi, je na drugi z izjemnim napadom prehitela Američanko za 46 stotink ter si priborila sedmo zmago svetovnega pokala. Mikaela Shiffrin je bila vidno razočarana, tekmici je čestitala povsem brez čustev. »Kaj pa pričakujete od mene? Da bom vesela in mi je vseeno, ker sem druga? Ni tako preprosto. Trdo garam za uspehe in tokrat sem doživela poraz. Potrebujem malce počitka,« je na provokativno vprašanje avstrijskega novinarja nacionalne televizije odgovorila Mikaela Shiffrin.

»Končno!« je vzkliknila Petra Vlhova ter dodala: »Uspela mi je res neverjetna druga vožnja na progi, ki je Mikaeli pisana na kožo. Izjemen občutek je, ko premagaš takšno šampionko. Kakšen je najin odnos? Do Mikaele čutim spoštovanje, saj je ta čas najboljša smučarka na svetu.« Osmoljenka nočnega slaloma je bila Švedinja Anna Swenn Larsson, ki je sprva dosegla tretje mesto, a bila kmalu diskvalificirana, ker je povozila količek. Avstrijci so se razveselili naknadnega tretjega mesta v tej sezoni odlične Katharine Liensberger.

Kako zahtevne so bile razmere v Flachauu, razkriva startna lista finalistk. Med najboljšo trideseterico so se namreč pri repu uvrstile le štiri alpske smučarke z višjo startno številko od 30. Švedinja Charlotta Saefvenberg je s številko 31 dosegla 24. čas, Slovenka Meta Hrovat (34) 26. čas, Američanka Paula Moltzan (37) je bila po prvi vožnji 27., Finka Nella Korpio (45) pa 28. Razmere sta izkoristili Ana Bucik in Maruša Ferk, ki se na zadnjem slalomu v Zagrebu nista uvrstili med najboljših 30, s startnima številkama 22 in 23 pa sta imeli precejšnjo prednost pred višjimi številkami. Ana Bucik je dosegla 18. čas, Maruša Ferk 23., Slovenija pa je imela tri finalistke, kar se v tej sezoni še ni zgodilo. Andreja Slokar s startno številko 63 ni imela realnih možnosti za preboj na drugo progo, v srednjem delu proge pa je naredila napako in odstopila.

Na drugi progi sta Meta Hrovat s četrtim časom in Maruša Ferk s petim dokazali, da Slovenke niso pozabile vijugati. Uspel jima je dober napad, s katerim sta napredovali na lestvici ter po številnih rezultatskih krizah poskrbeli za nekaj sončnih žarkov v slovenski reprezentanci. Ana Bucik je nazadovala na 20. mesto, medtem ko je bila Maruša Ferk 14., Meta Hrovat pa 16. Slovenke so na avstrijskem Salzburškem poskrbele, da bo na naslednjem slalomu svetovnega pokala, ki bo 2. februarja v Mariboru, boljše vzdušje, kot bi bilo z novim razočaranjem.