18-letna Rahaf Mohamed al Kunun je konec tedna od družine v Kuvajtu pobegnila v Bangkok, od koder je želela zaprositi za azil v Avstraliji. Na letališču pa so jo zadržale tajske oblasti, ji odvzele potni list in jo nameravale vrniti svojcem v Savdsko Arabijo. Temu se je uprla tako, da se je zaprla v sobo letališkega hotela. Preko družbenih omrežij je sporočila, da se v primeru vrnitve boji za svoje življenje, in dosegla, da so jo v ponedeljek tajske oblasti predale v oskrbo komisariata ZN za begunce.

Predstavnik komisariata na Tajskem Giuseppe de Vicentiis je danes izrazil hvaležnost, da Kunun niso proti njeni volji poslali v Savdsko Arabijo. Dodal je, da bi lahko preučitev njenega primera in odločitev o nadaljnjih korakih zahtevala več dni, Rahaf pa je nazaj že dobila potni list.

Prosilci za azil na Tajskem razrešitev čakajo tudi nekaj let

Tajska ni podpisnica konvencije ZN za begunce in prosilce za azil običajno izžene ali pa morajo več let čakati, da se prostor pod soncem zanje najde v tretjih državah. UNHCR meni, da Tajska ne bi smela vsakega prosilca za azil poslati nazaj v državo, iz katere je pobegnil, zgolj za to, ker sledi načelu nesprejemanja tujcev.

Savdska vlada je medtem prek svojega veleposlaništva v Bangkoku sporočila, da ni terjala deportacije Kunun, in dodala, da gre za družinsko zadevo, nad katero pa bdi tudi veleposlaništvo. Že pred tem je zanikala, da je poslala svoje predstavnike v Bangkok na srečanje z dekletom. Je pa dala vedeti, da je veleposlaništvo stopilo v stik z očetom Kunun, ki je v konservativni kraljevini višji predstavnik regionalnih oblasti.

V Bankok bosta danes prispela tudi Rahafina oče in brat

V Bangkoku je že prispel dekličin oče, je Rahel sporočila preko twitterja, to pa je potrdil tudi namestnik direktorja azijske podružnice Human Rights Watch Phil Robertson. »Ne vemo, kaj bo storil, ali jo bo skušal poiskati in se z njo pogovoriti, ali pa bo v to mogoče skušal prepričati veleposlaništvo,« je dodal.

Predstavnik tajskih oblasti Surachate Hakparn je že pred tem dejal, da bo o možnosti srečanja med njima in dekletom govoril s predstavniki komisariata. Ob tem je poudaril, da v primeru Kunun ne gre za vprašanje političnega azila.

V Avstraliji, kamor si 18-letnica želi, so medtem dali vedeti, da bodo preučili njeno prošnjo za azil, ki so jim jo posredovali ZN. Sedaj mora postopek do konca izvesti UNHCR in nato bodo previdno preverili možnost humanitarne vize, so še dodali v avstralski vladi.

Pod oznako #SaveRahaf (Rešite Rafah) je prošnja 18-letnice zaokrožila po vsem svetu, sama pa je postala senzacija na družbenih omrežjih. S tvitanjem z bangkoškega letališča v živo ji je uspelo pridobiti 80.000 sledilcev.