Kljub številnim akcijam v zavetiščih decembra še vedno zaznavajo porast posvojitev, kar bi bilo v pravih okoliščinah prav spodbudno. Žal se prepogosto zgodi, da »novopečeni« posvojitelji živali januarja oziroma v dneh po koncu praznikov vrnejo v zavetišče.

»December je izjemno specifičen mesec. Zanimanje za posvojitve je zelo veliko zaradi prazničnih trenutkov in prav zaradi tega smo že 15. decembra ustavili posvojitve do prve polovice meseca januarja,« je povedal Jurij Juhart, oskrbnik živali v Zavetišču Horjul. »Decembra dobimo od tri do pet klicev na dan z željo po posvojitvi manjšega psa, kot je čivava, ali majhnih muck. Poizvedbe trajajo vse tja do božiča, saj se želijo ljudje obdarovati z novim družinskim članom, včasih pa se te posvojitve ne končajo dobro za žival.« Kakor hitro minejo prazniki in se čustva umirijo, si lahko ljudje premislijo. Tako je žival spet nazaj v zavetišču ali, še huje, na ulici brez oskrbe in nege lastnikov.

Ker tačke niso igračke

Da bi se izognili tovrstnim težavam, je Zavetišče Horjul v drugi polovici decembra nastopilo z družbeno odgovorno kampanjo Tačka igračka. Z njo je ljubiteljem domačih živali ponudil izjemno priložnost, da se pred posvojitvijo psov ali mačk pobližje spoznajo s štirinožci in se na prihod novega člana družine ustrezno pripravijo. »Kampanja je namenjena ozaveščanju odgovorne posvojitve malih živali iz zavetišč in v ospredje postavlja zavezo za oskrbo, nego in zaščito malih živali,« je o kampanji, ki je nastala kot pobuda za odgovorno in preudarno ravnanje z živalmi, povedal Juhant. To še posebno velja v primerih, ko so posvojene živali namenjene za darila, saj se ravno v teh primerih najpogosteje zgodi, da živali znova končajo na cesti ali v zavetišču. Mačke in psi pa se ob pogostih spremembah okolja in lastnikov vedno težje privajajo na spremembe, s čimer se nižata zaupanje in kakovost življenja malih živali,« še razloži oskrbnik živali. Tako so v decembru vsem potencialnim posvojiteljem na spletni strani tackaigracka.si ponudili 22 plišastih igračk kužkov in muc, ki jih bodo po preizkusni dobi v januarju tudi nadomestili s pravimi živalmi. »Če je želja po novem družinskem članu še vedno močna in prisotna tudi meseca januarja, kosmatinca ali kosmatinko z veseljem damo novim lastnikom, ko dvignemo plombo na posvojitve,« je pojasnil Juhart.

Več pozornosti namenijo karakterju živali

Več posvojitev v prazničnem času so opazili tudi v mariborskem zavetišču za živali. Kot meni Tomaž Kristanič, operativni vodja zavetišča, imajo ljudje med različnimi prazniki in dopusti več časa, da se posvetijo živali ob prihodu v nov dom. »Se pa v našem zavetišču s posvojitelji vedno predhodno pogovorimo in med pogovorom ugotovimo, v kakšnem okolju bo žival živela, kakšni so pogoji bivanja in koliko izkušenj imajo posvojitelji. Želimo tudi, da bodoči posvojitelji pridejo večkrat do nas in se z živaljo spoznavajo. Tako se ljudje ne odločajo za živo bitje na podlagi videza, ampak več pozornosti namenijo karakternim značilnostim,« razloži Kristančič. »Na tak način se tudi mi prepričamo o resnosti posvojiteljev, posvojitelji spoznajo žival in žival spozna ljudi. Tako lahko zagotovimo za žival manj stresen prehod v novo okolje in se tudi posvojitelji odločijo, ali je izbrana žival resnično pravi življenjski sopotnik, družinski član za naslednjih deset do dvajset let.«