Japonska je dobila mačji spletni zvezdi. Prostor v medijih sta si prislužili s svojim vztrajanjem, da bi vstopili v lokalni muzej umetnosti. Prag muzeja v kraju Onomiči na zahodu Japonske poskušata mački Ken čan in Go čan prestopiti dve leti, a so ju do zdaj vedno zavrnili. Svetovna javnost pa je zanju začela navijati, ko so videli prvi poskus Ken čana, črne mačke, ki si je poleti 2016 hotela ogledati razstavo fotografij, na katerih so bile mačke. Takrat je bilo namreč srečanje mačke z varnostnikom ujeto na kamero.

Kot je za medije povedal kurator muzeja Šindži Umebajaši, je Ken čana verjetno premamil pogled na fotografije črnih mačk, ki jih je skozi šipo opazil na razstavi, nato pa je začel redno prihajati pred vrata muzeja, dokler se nenadoma ni pojavil v spremstvu oranžnega mačka. Tega so v muzeju poimenovali Go čan, skupaj s Ken čanom pa sta postala veliki zvezdi muzeja, čeprav nikoli nista vstopila vanj. Muzej ima tudi zaradi njiju že več kot 45.000 sledilcev na twitterju. Ti redno spremljajo nežne obračune med varnostnikom in mačkama, med katerimi se je razvilo pravo prijateljstvo.

V muzeju na twitterju redno objavljajo fotografije in videe, kako mački poskušata vstopiti v muzej skozi avtomatska vrata, sledilci pa prosijo muzej, naj ju končno spusti skoznje. Ta tega še ni storil, je pa začel prodajati spominke obeh mačk, s katerimi komaj zadosti povpraševanju. Obenem je pomiril njune oboževalce, da se jima, čeprav sta zunaj, ne bo zgodilo nič nevarnega, saj muzejska stavba stoji v parku, kjer ni prometa.

Rusi japonski zvezdi povabili na obisk

Mački pa nista vzbudili samo sočustvovanja spletne javnosti, ampak sta k ukrepanju spodbudili celo mesto. Oblasti v počitniškem mestu Zelenogradsk v ruski enklavi Kaliningrad so, ko so izvedele za njuno nesrečo, obe mački povabile na obisk, s tem pa upravičile sloves tega mesta ob Baltiku, ki mu domačini pravijo kar mesto mačk. In to zato, ker tam mačkam res posvečajo posebno skrb, to pa so – poleg tega, da imajo tudi mačji muzej – lani poudarili tako, da so postavili kip, ki prikazuje mačke brez doma, ki sredi mestnega vrta s krožnika jedo ribe.

Kot so sporočili iz Zelenogradska, se bosta lahko Ken čan in Go čan, če prideta na obisk, po mili volji sprehajala po njihovih muzejskih prostorih. Vendar pa iz te moke očitno ne bo kruha. V muzeju v Onomičiju so prek twitterja namreč vljudno zavrnili vabilo in zapisali, da mačkama ne bo uspelo obiskati tega ruskega mesta, so pa poslali lepe pozdrave mačkam in človeškim prebivalcem Zelenogradska.