Tovorna ladja Zoe, ki velja za eno največjih tovrstnih ladij na svetu, je bila prejšnji torek na poti iz belgijskega pristanišča Antwerpen v nemški Bremerhaven, ko je zaradi hudega neurja izgubila del tovora. V morje je padlo 281 zabojnikov.

Kmalu zatem je del izgubljenega tovora naplavilo na obalo Frizijskih otokov in Nemčije. Obale so bile ponekod polne avtomobilskih delov, televizorjev in igrač, pa tudi plastične embalaže.

Dvigovanje kontejnerjev bi lahko trajalo več mesecev

Večina kontejnerjev je potonila na dno. Po poročanju dpa bi lahko operacija dvigovanja teh kontejnerjev na površje trajala več mesecev. Švicarska ladjarska družba MSC, v lasti katere je ladja Zoe, je že privolila, da bo plačala vse stroške dvigovanja kontejnerjev iz morja in tudi čiščenje obale.

Kje je 40 zabojnikov, za zdaj še ni znano. Med njimi sta dva s potencialno nevarnimi snovmi. Eden, v katerem je bilo 250 vreč peroksida, se je ob padcu v morje odprl, nekaj vreč pa je naplavilo na obalo.

V drugem zabojniku s potencialno nevarnim tovorom je 1400 kilogramov litijevih baterij. PO navedbah nizozemskega ministrstva to blago sicer ne predstavlja večje nevarnosti za okolje.

Ladja Zoe je dolga 394 metrov in po navedbah nizozemskih medijev prevaža več kot 19.000 kontejnerjev standardne velikosti.