»Veseli nas, da se prstomet lepo in vztrajno razvija ter da se nam pridružujejo vedno nova društva in posamezniki, ki se udeležujejo naših tekmovanj. Predvsem smo veseli, da se prebijamo tudi zunaj naših meja. Pred časom smo sicer na turnirjih že imeli posamezne tekmovalce iz Avstrije in Nemčije, medtem ko smo na največjem lanskem turnirju gostili ekipo iz Hrvaške, zato se lahko pohvalimo, da smo priredili mednarodni prstometni turnir,« pojasni predsednik Prstometne organizacije Slovenije (POS), ustanovitelj, organizator in pobudnik tekem Igor Dornik.

»Nekatera tekmovanja potekajo v lokalnih okoljih, največje pa je ekipno tekmovanje ki šteje za pokal Slovenije. V to tekmovanje sta vključena dva glavna turnirja, in sicer memorial Borisa Brezarja v Šenčurju, kjer je lani nastopilo 57 ekip, in memorial Harija Mozetiča v Renčah pri Novi Gorici, ki je potekal minuli konec tedna. Iz seštevka obeh tekem dobimo pokalne zmagovalce Slovenije, tokrat je bila to že deveta izvedba tekmovanja za pokal Slovenije,« doda sogovornik.

Po njegovih besedah se novi člani prstometašem največkrat pridružijo takrat, ko jih vidijo igrati ali tekmovati. Številni jih opazijo na raznih dogodkih ali prireditvah za starejše, kjer se želijo pomeriti z njimi. Še posebno zanimiv pa je prikaz igre šolski mladini, saj ima prstomet združevalno oziroma povezovalno vlogo med starejšo in mlajšo generacijo (vnuk-dedek).

Letos tudi masters vseh zmagovalcev

Na zadnjem posvetu strokovne tehnične komisije in sodniške komisije so na Prstometni organizaciji Slovenije sklenili, da v naslednji ligaški sezoni, ki se začne v aprilu, izvedejo tudi nekakšen masters vseh zmagovalcev posameznih ligaških regij in kategorij. »Z drugimi besedami to pomeni, da bodo imele tudi ekipe iz drugih regij na finalnem turnirju možnost dokazati svojo kakovost in osvojiti prestižni naslov prvaka vseh lig. Dogodek oziroma turnir bo vsekakor zanimiv tudi za gledalce in navijače, saj bo to edinstvena priložnost za videti najboljše igralce in ekipe v neposrednih dvobojih za zmage in točke. Obenem bo tudi ligaško prvenstvo po regijah in kategorijah postalo še bolj napeto, saj se bodo na zaključni turnir uvrstile res samo nekatere najboljše regijske ekipe,« je prepričan Igor Dornik.

Za konec je zaupal, da najboljše prstometaše, ki svojo sposobnost dokazujejo v enotni (moško-ženski) kategoriji, ki ne pozna starostnih omejitev, bolj kot fizična pripravljenost odlikujejo dobra psihična priprava, izkušnje ter občutek za met in razdaljo.