V preteklosti so se na Gorenjskem in Primorskem za zabavo in preganjanje dolgega časa med sabo merili pastirji. Namesto gumijastih ploščkov so uporabljali ploščato oblikovan les ali kamen in seveda manjši balinček, ki so se mu skušali čim bolj približati z metom svojega rekvizita. Ploščice, klompe, škulje, balote, kaguce, špljoke in balinčki je le nekaj od približno dvajsetih izrazov za enako igro oziroma rekvizit, ki se danes imenuje prstomet.

Z organizacijo tekmovanj in za to, da bi se izognili zmedi, so določili enotno ime. Predlagatelj imena prstomet Tomaž Travnik je bil tudi eden od ustanoviteljev in avtorjev tekmovalnih pravilnikov prstometa. »Trajalo je kar nekaj časa, da se je beseda prijela, danes pa ni več težav, saj je prstomet vpisan v najnovejši izdaji slovarja slovenskega knjižnega jezika,« je pojasnil predsednik Prstometne organizacije Slovenije (POS), ustanovitelj, organizator in pobudnik tekem Igor Dornik. Po njegovih besedah Sloveniji skoraj štiristo registriranih igralcev in igralk prstometa nastopa v ligaških tekmovanjih. V pokalnih tekmovanjih jih svoja društva in klube zastopa še približno sto. Vseh, ki igrajo za zabavo in sprostitev, pa je verjetno več deset tisoč.

Prstomet ponuja odlično zabavo in sprostitev za vso družino. Primeren je za vse generacije, med seboj se lahko enakovredno merijo dedki in vnuki, očetje in sinovi, mame in hčere. Je nadvse primeren rekreativni šport za nekdanje športnike, ki lahko v njem še vedno dosegajo vrhunske rezultate na tekmovanjih najvišjega razreda.

Tujine jim še ni uspelo navdušiti

»Društva in klubi organizirano nastopajo v ligaškem tekmovanju, ki ga vodi in organizira POS, ta ima pod svojim okriljem tudi prstometno sodniško organizacijo. Ligaško tekmovanje poteka v več kakovostnih razredih in različnih regijah po Sloveniji. Večina društev in klubov prihaja iz ljubljanske in gorenjske regije, kjer v ta hip najdemo najboljše ekipe in posameznike,« je pojasnil Dornik.

Zelo močno jedro ekip in tekmovalcev, pravi, je tudi v goriški regiji, od koder pa za zdaj še nimajo predstavnikov v ligaškem tekmovanju. Na POS se seveda trudijo pridobiti igralce in društva iz preostalih regij z željo, da popestrijo in konkurenčno obogatijo prstometna tekmovanja. Med registriranimi igralci sta več kot dve tretjini moških. V ligah nastopa in tekmuje kar nekaj tekmovalk za moške ekipe kot članice absolutnih ekip, čeprav imajo posebno ligaško prvenstvo za ženske ekipe, v katerem nastopa deset ekip. Na stezah prevladujejo igralci zrelih let, seveda pa to ni pravilo.

»Ob nekaterih dejavnostih, kot so predstavitve prstometa na osnovnih šolah, in ne nazadnje zarisovanjem tekmovalnih stez na športnih igriščih opažamo veliko zanimanja za igro tudi med šolsko mladino,« je omenil sogovornik. V naši deželi imamo društva, ki gojijo prstomet kot športno in družabno aktivnost članov. Nekateri igralci nastopajo pod okriljem regionalnih ali lokalnih športnih društev, kjer imajo svojo prstometno sekcijo.

Kako pa je s prstometom v tujini? Ne boste verjeli, toda prstometa kot tekmovalne športne panoge v svetu še ni, odgovarja predsednik POS. To pomeni, da je državni prvak Slovenije hkrati tudi svetovni prvak. »Seveda smo se v letih delovanja srečali s številnimi tujci, ki so – tako kot večina, ki nas opazuje pri igri – navdušeni. Pozneje se zatakne zato, ker v svojem okolju nimajo organizacije, ki bi skrbela za organizirana in vodena tekmovanja po zgledu drugih športnih panog.«

Izogibajte se kitajskim ponaredkom

Tako kot pri vseh športnih panogah tudi pri prstometu velja, da vaja dela mojstra. Najuspešnejše tekmovalce poleg talenta odlikuje občutek za met, seveda pa vrhunskih rezultatov ne bi bilo brez sistematičnega treninga. »Pomembne so tudi tekmovalne izkušnje starejših igralcev, ki so jih prenesli iz drugih športnih panog. Fizična priprava pri prstometu ni na prvem mestu, zato pa so toliko pomembnejši psihična priprava, izkušnje, ure treninga ter brušenje občutka za met in razdaljo.«

Ne le ob lepem vremenu, prstomet je aktualen v vseh letnih časih, tudi pozimi. V nasprotju z večino ljudi, ki se srečujejo s prstometom le pri poletnih dopustniških aktivnostih, se tekmovalci prstometa pozimi preselijo v dvorane. »Pripravljamo dvoranske turnirje in regionalne zimske lige. Zelo odmevno in najpomembnejše dvoransko tekmovanje je zagotovo tekmovanje za pokal Slovenije, kjer se na enem mestu zbere več kot dvesto najboljših tekmovalcev. Njegova posebnost je tudi ta, da vsi (ženske, moški, otroci) nastopajo v skupni kategoriji, kar je vsekakor redkost,« meni Dornik.

Za igro potrebujemo dobro voljo, podobnega nasprotnika in gumijaste ploščke, ki ob pravilnem metu in rotaciji pristanejo tam, kjer ste si zaželeli.

Za tekmovanja so registrirani gumijasti ploščki znamke Gites, narejeni v Sloveniji. »Poleg teh v športnih trgovinah najdete podobne ploščke domače proizvodnje, s katerimi boste prav tako kakovostno igrali prstomet. Izogibajte pa se raznim uvoženim (kitajskim) plastičnim ploščkom, s katerimi prave igre ne boste mogli razviti. V trgovinah je komplet sestavljen iz osmih ploščkov v rumeni, zeleni, rdeči in modri barvi (po dva enake barve) in balinčka z dodanim rezervnim,« svetuje sogovornik.

Za konec še povabilo: na dvoranski tekmi za Harijev memorial, ki šteje za pokal Slovenije 2017/2018, lahko nastopite tudi vi. Tekma je ekipna (ekipa je sestavljena iz treh igralcev) in bo v soboto, 6. januarja 2018, v dvorani osnovne šole v Renčah pri Novi Gorici. Obvezne so prijave na info@prstomet.si.