»Bilo je težko, vendar sem vesela, da sem končala Tour in v prvih šestih dneh dobila potrditev, česa sem sposobna. Za zaključni klanec sem vedela, da bo težko, a ne, da bo tako hudo. V soboto sem dala od sebe maksimum in to se je poznalo. Trpela sem, slabo mi je bilo, a nisem odnehala. Vzpon je bil nočna mora,« je kalvarijo na Alpe Cermis (3,6 km, 425 km) opisala smučarska tekačica Anamarija Lampič. Zaznamovala je konec Tour de Ski.

Po sobotnem odličnem nastopu na tekmi s skupinskim startom na deset kilometrov klasično, ko je z osmim mestom pritekla dosežek kariere v svetovnem pokalu na daljši razdalji od sprinta, je zadnji dan začela kot deseta. Mnogi so ji že pripisovali velike možnosti, da se približa deseterici in zgodovinskim dosežkom Petre Majdič izpred desetih let. A znova se je pokazalo, da je smučišče Alpe Cermis kraj resnice. Tam le najbolj vsestranski in vzdržljivi, kot sta novinca Johannes Hoesflot Klaebo in Ingvild Flugstad Oestberg, ki sta prejela veliko kristalno piramido, zdržijo ali še kaj dodajo.

Alpe Cermis je pisan na kožo drsalcem s sposobnostjo za gorski tek. Od državnega prvenstva na tekaških rolkah iz Preske v vas Tehovec velja spoznanje, da dolgi klanci niso za hčerko nekdanjega kolesarskega olimpijca. »To je še enkrat huje kot rolke do Tehovca. Če bi bil teren razgiban, bi morda še šlo. Ko sem pritekla pod klanec, sem se zabila v hrib in 'štamfala' do vrha. Trudila sem se. Hrib me je uničil,« je spoznala Lampičeva, 22. v cilju Toura z 28., zadnjim časom dneva (40:20). Za primerjavo: velika zmagovalka z Norveškega je za zadnjih devet kilometrov porabila 35 minut in 15 sekund. »Vsaj dva dni počitka si zaslužim. Moja forma se izboljšuje. Izpustila bom tekme v Dresdnu, grem pa teden kasneje v Estonijo,« je Lampičeva že kovala nove načrte v družbi svojih domačih, ki jim je bila še posebno hvaležna za spodbudo v dolini Fiemme.

Čeprav se sobotna tekma v klasiki Alenki Čebašek ni posrečila, izgubila je debelo minuto in plezalni dan začela šele 24., je Blejka pričakovano izkoristila sposobnosti dobre plezalke na dolgih klancih (18. čas dneva, 37:52) in končala kot 21. Zgolj 17 sekund pred Anamarijo Lampič. Blejka je tako izboljšala dosežek Lee Einfalt, ki se je pred štirimi leti z 22. mestom najbolj približala zgodovinskim dosežkom Petre Majdič. »Nisem vedela, kaj me čaka. Klanec ne da dihati. Nisem želela gledati gor, kaj me še čaka. To je bil samo moj boj. Na koncu sem imela občutek, da bi lahko prehitela še Rusinjo,« je do konca izčrpana, s krči, a s ponosom po končanem Touru opisovala Alenka Čebašek. Na večni seznam končanega Toura sta se pripisali k zgoraj omenjenima Majdičevi in Einfaltovi ter Maji Benedičič, Vesni Fabjan, Barbari Jezeršek in sedanjemu glavnemu trenerju Nejcu Brodarju kot edinemu Slovencu s končanim Tour de Ski. »Želel sem si, da bi bili dve med 20 na Alpe Cermisu. Bilo je blizu. S časovne distance bomo verjetno ugotovili, da je bil to dober dosežek,» je razmišljal Nejc Brodar. Ob uvrstitvah kar šestih tekačev in tekačic med trideseterico v predhodnih posameznih etapah, kar se doslej še nikoli ni zgodilo, je tudi dosežek najvzdržljivejših obrnil v prihodnost. »Za Alenko in Ano je bil Alpe Cermis popolna neznanka. Ko se bosta prihodnje leto vrnili, bo letošnja izkušnja velik plus in vedeli bomo, kaj pomeni končati celoten Tour de Ski,« je pristavil.

Najmlajši zmagovalec v 13-letni zgodovini Johannes Hoesflot Klaebo je po sobotni zmagi obdržal prednost pred Rusom Ustjugovom. »Bilo je grozno boleče, ker je bil Sergej tako blizu. Klanca kar ni bilo konec. Vesel sem, da sem ostal spredaj,« je pristavil novodobni velezvezdnik teka s še eno zgodovinsko lovoriko.