Patria je v sporočilu za javnost ob odstavitvi Isotala zapisala le, da je to posledica odločitve za okrepitev storitvenih dejavnosti v strategiji koncerna. Vodenje podjetja bo zdaj začasno prevzel dosedanji gospodarski direktor Ville Jaakonsalo, naslednika Isotala s polnim mandatom pa bodo poiskali v naslednjih mesecih, so zapisali, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Finski mediji ugibajo, ali je moral Olli Isotalo oditi zaradi t. i. ugandske afere. Pred nekaj manj kot letom dni so namreč v Ugandi našli truplo finskega pogajalca koncerna, ki je tam umrl v skrivnostnih okoliščinah, Patria pa je morala nato pojasnjevati, kaj je sploh delal tam.

Poslovnež je bil namreč v Afriki očitno z nalogo pridobivanja poslov za Patrio v Ugandi in Mozambiku. Problem pa je bil v tem, da za nobeno od teh dveh držav ni bilo izdano dovoljenje za izvoz orožja, navaja APA.

Patria, ki je v večinski lasti finske države, se je sicer že večkrat znašla sredi sumljivih poslov. Zaradi prodaje oklepnikov Sloveniji so potekala sojenja na Finskem, v Avstriji in Sloveniji, kjer je moral na zatožno klop celo nekdanji premier Janez Janša. Pravnomočno je bil sicer obsojen le avstrijski posrednik v tem poslu Hans-Wolfgang Riedl.