Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je glavni junak novega romana globoko depresivni kmetijski inženir, ki se vrne k svojim koreninam v provincialni Franciji, uničeni zaradi globalizacije in evropske kmetijske politike. Tamkajšnji prebivalci iz obupa začnejo blokirati ceste, kot so to zaradi visokih cen goriva v novembru storili protestniki v rumenih jopičih. Serotonin sledi romanu Podreditev (2015), v katerem je Houellebecq opisal Francijo leta 2022, ko na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist. Roman je izšel ravno na dan napada na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo v Parizu januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi eden od pisateljevih najožjih prijateljev.

Sedmi roman 62-letnega francoskega pisatelja, ki ga je napisal dolgo pred protesti rumenih jopičev v Franciji, je po presoji kritikov eden njegovih najboljših. Založba Flammarion je knjigo v francoščini izdala v nakladi 320.000 izvodov, kar je 64-krat več kot za običajen roman. Prihodnji teden bo roman izšel še v nemščini, španščini in italijanščini, v angleščini pa v septembru.

Houellebecq, ki je za doprinos k francoski književnosti 1. januarja prejel legijo časti, najvišje francosko civilno odlikovanje, v romanu Serotonin po navedbah AFP udriha po politikih, ki se ne borijo za interese svojega ljudstva, ampak so pripravljeni umreti za ubranitev proste trgovine.