Za Slovence je bil začetek avstrijskega dela novoletne turneje precej uspešnejši kot prvi polčas v Nemčiji. V današnjih kvalifikacijah v zahtevnih razmerah z vetrom in nizkim, četrtim zaletiščem, je bila uspešna vsa šesterica. Brez težav se je uvrstila na jutrišnjo tekmo in dosežku primerno je bilo tudi razpoloženje v eskadrilji kapitana Gorazda Bertonclja. Potem ko je bil na treningu po pričakovanju prvi pilot Timi Zajc s sedmim in osmim dosežkom, je v kvalifikacijah njegovo vlogo prevzel Anže Lanišek (11. mesto), čeprav je na letalo za turnejo vskočil šele na drugi polovici poleta v Innsbrucku.

Lanišek ima prazno glavo glede številk

Dvaindvajsetletni Kamničan, član SSK Mengeš, ni skrival zadovoljstva po dobri predstavi. Ko je po državnem prvenstvu v Planici (peto mesto) izpadel iz ekipe za novoletno turnejo, je bil zelo razočaran in jezen nase ter še marsikoga. »En dan sem potreboval, da sem se sestavil po razočaranju. Pomagalo je, ko mi je trener Bertoncelj dal vedeti, da še računa name. Zdaj vidim, da je bilo celo boljše, da sem formo še malo dvignil z drugim mestom na tekmi celinskega pokala v Engelbergu. Tako sem dobil mirnost in samozavest ter našel prave občutke,« je bil zgovoren Anže Lanišek, ki ni hotel pojasniti, na koga drugega je bil še jezen po državnem prvenstvu. Neuradno smo izvedeli, da je zaradi napake v komunikaciji v finalu skočil z nižjega zaletišča kot njegov tekmec za zadnje prosto mesto v ekipi Bor Pavlovčič (tretje mesto). »Za tekmo si želim skok brez napak. O uvrstitvi ne razmišljam. Iz lanske sezone, ko nisem osvojil niti točke, sem se naučil, da se je treba osredotočiti le na dober skok. Lani sem imel po dobrem poletju polno glavo, kako bom osvajal točke in se uvrstil v ekipo za olimpijske igre. Zdaj imam prazno glavo številk in me zanima le tehnično dober skok,« je dodal Lanišek.

Čeprav je Timi Zajc v kvalifikacijah zasedel 20. mesto, na njegovem obrazu nismo opazili niti trohice razočaranja. V kvalifikacijah je imel med 67 skakalci tretje najslabše razmere v zraku, a se je kljub osemnajstim letom izvlekel v slogu izkušenega rutinerja. »Ta skok je že pozabljen. Upam, da sem zdaj dokončno porabil ves bonus smole z vetrom, potem ko sem imel že v Oberstdorfu v prvi seriji najslabše razmere. Če bom imel le povprečne razmere, sem z dobrim skokom lahko visoko uvrščen,« je bil optimist Timi Zajc, ki se bo pomeril s Poljakom Piotrom Žylo (31. mesto), drugim v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Tekmec me ne zanima. Z Žylo se ne obremenjujem. Enako bi bilo, če bi bil nasprotnik Kobajaši. Skočiti moram dobro, in tudi če dvoboj izgubim, se bom kot srečni poraženec uvrstil v finale. Moj cilj je znova uvrstitev med deseterico,« je odločen Zajc. Na startni klopi ima poseben ritual. »Tega sem se domislil sam. Roke obrnem tako, kot jih imam v zraku, obenem pa se poravna še dres. Ko izdihnem, se še sprostim in se prepustim skoku,« je razložil Zajc, ki se prebija med skakalne ase.

Kobajaši prvič zmagal v kvalifikacijah

Jernej Damjan je s 25. mestom še ujel vlogo nosilca v prvem paru, ki bo odprl tekmo. »Za glavo je bilo minule dni naporno. Po dolgem času sem imel na naletu znova prave občutke, na katerih je možno graditi. Borbam naprej in se nikoli ne vdam. Upam, da bom to ponovil na tekmi,« je povedal Jernej Damjan. Razveselil se je dobre predstave Laniška: »Je eden izmed tistih, ki bo metal vodo z naše skakalne ladje, za katero so že vsi rekli, da se je potopila. Z njim smo dobili novega garača, ki bo pomagal.« Anže Semenič (37. mesto), Bor Pavlovčič (41.) in Rok Justin (44.) so bili najbolj zadovoljni, da so izpolnili dnevno nalogo v zahtevnih razmerah, ko je bilo nizko zaletišče postavljeno za vzgonski veter, ki so ga nekateri dobili, drugi pa ne.

Že kvalifikacije so znova potrdile sloves skakalnice v Innsbrucku, ki naredi selekcijo v boju za zlatega orla. Rjoju Kobajaši je po dveh drugih mestih prvič na turneji zmagal v kvalifikacijah, ker je doskočil v telemark, in se tako še utrdil v vlogi favorita. Njegov edini tekmec, Nemec Markus Eisenbichler, ki v skupnem seštevku zaostaja 2,3 točke, je bil šele 32. (116 m): »Tudi to, da si prepozen na odskočni mizi, se včasih zgodi v skokih. Glavno je, da sem se uvrstil na tekmo, o skoku ne bom več razmišljal. Na srečo so bile to le kvalifikacije. Počutim se dobro in vem, kaj moram narediti.« Nemci upajo, da se ne bo ponovilo lansko leto, ko je Richard Freitag kot vodilni v svetovnem pokalu in po dveh drugih mestih na nemškem delu turneje s padcem v Innsbrucku, ob katerem se je poškodoval, izpadel iz boja za skupno zmago.