Oborožene sile ZDA imajo številna poveljstva za različne namene in različne regije po svetu. Vesoljsko poveljstvo bo nadziralo in organiziralo delovanje vojske v vesolju ter ščitilo ameriško premoženje v vesolju.

Analitiki ocenjujejo, da bodo vesoljske sile ZDA v naslednjih petih letih davkoplačevalce stale okoli 800 milijonov dolarjev. Vesoljske sile bodo ščitile ZDA pred poskusi držav, kot sta Rusija in Kitajska, ki naj bi delale na motenju, onemogočanju ali celo uničenju ameriških satelitov.

Vesoljsko poveljstvo je prvi konkreten korak k ustanovitvi posebne veje vesoljskih oboroženih sil ZDA. Pentagon bo moral sedaj doreči, kako Trumpovo idejo uresničiti. Za zdaj načrtujejo združitev okoli 600 zveznih uslužbencev, ki se tako ali drugače ukvarjajo z vesoljem pri drugih agencijah.

Bojevanje v vesolju

Vmes bodo morali tudi poiskati načine, kako usposabljati vojake za bojevanje v vesolju, omenjenih 800 milijonov dolarjev pa za zdaj pokriva le predvidene stroške reorganizacije in premeščanja osebja.

Vesoljsko poveljstvo bo v prihodnje razvijalo doktrine, taktike in tehnike vojskovanja v vesolju. Naslednje leto bo poveljstvo dobilo generala s štirimi zvezdicam, ki bo zadevi poveljeval, sedež pa bo morda v Koloradu.

Zračne sile ZDA imajo tam znotraj gore Cheyenne že svoj operacijski center oziroma zračno-vesoljsko poveljstvo, ki skupaj s severnim poveljstvom bdi nad celotno Severno Ameriko. Proračunski predlog za novo poveljstvo bo objavljen februarja, ko bo morda jasno kaj več.

Ameriška vojska je samostojno vesoljsko poveljstvo ukinila leta 2002, ko ga je združila z novim severnim poveljstvom, ki ima nalogo varovanja domovine. Vesoljsko poveljstvo je postalo del strateškega poveljstva, z vesoljem pa so se še naprej ukvarjale predvsem zračne sile.