Italijanske oblasti so se zaradi njegove prošnje znašle v mučnem položaju, kaj narediti, kljub temu ga »ščitijo na varnem mestu«, so poročali južnokorejski mediji. Vzrok za njegov prebeg ni znan, navaja AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa novice južnokorejskega obveščevalna služba ali drugi viri niso potrdili. »Trenutno preverjamo navedbe,« je ob tem dejala tiskovna predstavnica obrambnega ministrstva v Seulu.

Italijansko zunanje ministrstvo je kasneje zanikalo novico, da naj bi visok severnokorejski diplomat v Italiji zaprosil za azil. »Nobene prošnje za azil,« so sporočili z ministrstva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Za AFP so prav tako dejali, da ne vedo nič o prošnji za azil, so pa prejeli zahtevo za »zamenjavo« diplomata, ki so ga v Seulu identificirali kot Jo Song Gila.

Gre za nov primer prebega kakega visokega diplomatskega predstavnika Severne Koreje. Zadnji severnokorejski diplomat, ki je prebegnil, je bil namestnik veleposlanika v Londonu Thae Yong Ho leta 2016. Thae je takrat pojasnil, da je prebegnil potem, ko bi se moral vrniti v Severno Koreje in da želi svojim trem otrokom omogočiti boljšo prihodnost.

V Italijo lahko prišel z družino

48-letni severnokorejski odpravnik poslov Italiji Jo je bil na tem položaju od oktobra 2017. Pred tem je Italija zaradi protesta zaradi severnokorejskega jedrskega poskusa, kar je kršitev resolucij Združenih narodov, izgnala takratnega severnokorejskega veleposlanika Mun Jong Nama.

Jo je znan kot sin ali zet visokega predstavnika severnokorejskega režima.

Večina severnokorejskih diplomatov v tujini običajno doma pusti svoje družinske člane, največkrat otroke, s čimer želi Pjongjang preprečiti njihove prebege. Jo je v Rim prišel maja 2015 skupaj s soprogo in otroke, kar naj bi nakazovalo, da naj bi prihajal iz privilegirane družine.

Novice o prebegih visokih severnokorejskih diplomatov so redke. Po lanskih navedbah južnokorejskih medijev je od leta 2015 iz Severne v Južno Korejo prebegnilo več diplomatov.