Capella je obdolžen na podlagi vatikanskega kazenskega zakonika, ki prepoveduje posedovanje in širjenje materiala z otroško pornografsko vsebino, so sporočili iz Vatikana. Za tovrstna kazniva dejanja je predvidena zaporna kazen do petih let in še finančna kazen v višini od 2500 do 50.000 evrov, še navaja dpa.

Da je Capella morebiten pedofil, so Vatikan opozorile ameriške oblasti. Sveti sedež se je zato septembra lani odločil, da ga odpokliče in mu sodi v Vatikanu. Če bo sodni postopek stekel, bo prvi, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo otrok.

V sodnem postopku tudi že pokojni poljski duhovnik in diplomat

V sodnem postopku se je sicer znašel tudi poljski duhovnik in diplomat Josef Wesolowski, ki je bil apostolski nuncij v Dominikanski republiki. Obdolžen je bil, da je plačeval dečkom za spolne usluge. Leta 2015 je umrl, še preden se je sojenje začelo.

Katoliška cerkev se že desetletja spopada z očitki, da ne stori dovolj za pregon pedofilskih duhovnikov, še več, da je njihove prestopke pravzaprav sistematično pometala pod preprogo. Prejšnji papež Benedikt XVI je napovedal »ničelno toleranco« do zločinov zlorabe otrok, sedanji papež Frančišek pa je obljubil nadaljevanje te politike.

A papež se je nekajkrat že znašel v škripcih glede resnosti izvajanja teh obljub. Med obiskom v Čilu lani je na primer branil škofa Juana Barrosa, ki naj bi pomagal nekemu duhovniku pri prikrivanju zlorabe otrok.

Papež je ocenil, da »ni nobenih resnih dokazov« proti škofu in si prislužil precejšnje zgražanje v državi. Zatem je Frančišek popustil pod pritiski, se opravičil in prosil glavnega vatikanskega preiskovalca spolnih zlorab, nadškofa Charlesa Scicluno, da preuči primer.

Februarja je Frančišek tudi podaljšal mandat vatikanskemu strokovnemu svetu za boj proti zlorabam otrok. Temu svetu je mandat potekel decembra, bil pa je deležen precejšnjih kritik, da je v treh letih pokazal le malo rezultatov, še poroča dpa.