V leto 2019 smo v Sloveniji in nekaterih sosednjih državah vstopili na krilih vetra. Zaradi sunkov severnega vetra so na Agenciji RS za okolje za prve dni leta izdali opozorilo, a kaj hujšega ni bilo, saj takšen veter za januar oziroma zimo ni tako zelo nenavaden. »Res je, da ni zelo pogost, a gre za vsakoletni pojav, ki ga opazimo vsaj enkrat na zimo,« je razložil dežurni meteorolog Arsa Andrej Velkavrh. »Kadar je takšno polje visokega zračnega tlaka, pač piha sever, pri nas pa se potem lahko okrepi,« dodaja. V severnem delu države je ponekod presegel hitrost 70 kilometrov na uro, v noči na četrtek pa so na Gorenjskem izmerili nekaj posameznih sunkov s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro. Veter je oslabel že danes čez dan, povsem ponehal bo danes, prinesel pa je nižje temperature.

Malo manjkalo do orkana

Največ nevšečnosti je v noči s srede na četrtek povzročil na Gorenjskem. Tako so se policisti in gasilci ukvarjali z razsutimi strešniki na cesti, ki jih je odneslo s posameznih hiš v vaseh pod Stolom, kjer so sicer vajeni karavanškega fena. Malce več težav in gmotne škode so povzročila podrta drevesa v Bobovku, na Lipcah in v Zvirčah, v Tržiču pa je drevo padlo na dve pod njim parkirani vozili. Policisti so opozarjali, da lahko močan veter ovira tudi promet. »Močni sunki so lahko nevarni zlasti pri višjih hitrostih na avtocesti ter na cestah zunaj naselij, kakor tudi v primeru tovornih vozil in kombijev,« so sporočili iz PU Kranj. Odsvetovali so vožnjo s kolesom in mopedom ter prehitevanje in opozorili na morebitne ovire na cestah – smetnjake, veje, strešnike in podrta drevesa.

Veliko bolj je veter razgrajal pri naših južnih sosedih, kjer so za celotno obalo (z izjemo Istre) za danes in jutri razglasili rdeči alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere nevarne tudi za življenje ljudi. Zaradi močnih sunkov vetra, ki so na splitskem območju dosegli skoraj 150 kilometrov na uro, na mostu čez reko Krko pri Šibeniku pa tudi 170 kilometrov na uro, od srede zvečer v Dalmaciji niso vozili nobeni trajekti, katamarani in druge ladje. Zaradi varnosti so zaprli še most na Pag, kakor tudi nekaj odsekov avtocest, na drugih pa prepovedali vožnjo tovornim vozilom. »Ponoči je burja pod južnim Velebitom pihala s hitrostjo več kot 160 kilometrov na uro, povprečna hitrost je ponoči dosegla hitrost 115 kilometrov na uro, kar je izjemno redko. Do orkana je manjkalo zelo malo,« je na facebooku močno burjo opisala meteorologinja televizije RTL Dunja Mazzocco in dodala, da so v hudem vetru poplesavali tudi okraski na božičnih jelkah (za zaprtimi okni, kakopak).

Reševalna akcija s sedežnice

Največ težav zaradi vetra so imeli Splitčani. Gasilci so ponoči in čez dan posredovali zaradi podrtih dreves, na cesto padlih vej, poškodovanih semaforjev, močan veter pa je z zgradb trgal rolete, senčnike in oglaševalske table. Po poročanju lokalnih medijev je veter prevračal smetnjake in parkirane motorje. Nekaj dodatnih nevšečnosti na cestah povzroča občasno sneženje, zato voznike zaradi mokrih cestišč in nizkih temperatur opozarjajo tudi na možno poledico na različnih koncih države. Več težav s snegom so imeli te dni tudi v Bosni in Hercegovini, kjer je bil promet posebno močno oviran v Sarajevu, pa tudi v Srbiji.

Vremensko pestro je bilo tudi pri naših severnih sosedih. »Severni veter je pri njih nekaj takšnega, kot je pri nas jugozahodnik, ki daje padavine na hribih zahodne Slovenije,« je vremensko situacijo v Avstriji pojasnil Velkavrh. »Ker pa smo mi na južni strani glavnega grebena Alp, smo ostali suhi,« je dodal. Zaradi silovitega vetra in snega so na avstrijskem Štajerskem že vse od srede poročali o kaosu v prometu, na nekaterih smučiščih so morali celo ustaviti vlečnice.

V kraju Aflenz severno od Gradca so s sedežnice, na katere napeljavo so zaradi silovitega vetra padla drevesa, reševali štirinajst oseb, od tega pet otrok. Reševalna akcija je trajala dve uri. Tako na avstrijskem Štajerskem kot v zvezni deželi Salzburg so oblasti izdale opozorilo pred plazovi. Na Zgornjem Štajerskem velja opozorilo četrte stopnje pred plazovi in naj bi veljalo vse do konca tedna, zaradi česar pristojni odsvetujejo turno smučanje. Četrto stopnjo od petih za nevarnost pred plazovi so razglasili tudi za salzburško območje.