Čeprav je novoletna turneja prestižno tekmovanje z obilo blišča, so skakalci danes doživeli tudi temnejšo plat. Ko so se danes opoldne preselili na tretjo postajo v Innsbruck, niso takoj dobili ključev sob, ampak so morali počakati do 14. ure, kot je to po pravilih hotela. Avla Aplhotela na obrobju Innsbrucka, kjer skupaj bivajo vse reprezentance, je bila natrpana s kupi prtljage kot železniška ali avtobusna postaja. Gibanje je bilo oteženo, skakalci pa so vdani v usodo posedali po svojih torbah. Med njimi je bil povsem neopazen Japonec Rjoju Kobajaši, junak prve polovice letošnje turneje. V Garmischu je izbojeval novo tesno zmago v dvoboju z Nemcem Markusom Eisenbichlerjem, ki ni mogel skriti razočaranja, da se mu je drugič za las izmuznila prva zmaga v karieri, tokrat za 1,9 točke.

Simpatični 22-letni Kobajaši medijske obveznosti opravlja s pomočjo prevajalca, vendar razume tudi angleško, zato ni zaprt v krog svoje reprezentance. S tekmeci v karavani, tudi slovenskimi, malo poklepeta v angleščini, ko je govor o tehničnih plateh skokov. »Ne tekmi nisem razmišljal o ničemer drugem kot le o skoku. V finalu nisem imel najboljših razmer v zraku, a sem iz sebe iztisnil vse, kar je bilo mogoče. Ne razmišljam o skupni zmagi, ampak le o naslednjem skoku,« je povedal Rjoju Kobajaši, ki na vprašanja odgovarja kratko, običajno z enim stavkom.

Slovenska reprezentanca je v leto 2019 vstopila pod pričakovanji. Črn dan je doživela že v kvalifikacijah, v katerih so obtičali brata Prevc in Pavlovčič, na tekmi je slovensko čast znova rešil Timi Zajc z osmim mestom, Anže Semenič pa je bil 27. Zajc je bil v zgoščeni konkurenci bolj zadovoljen s tehnično izvedbo skokov kot z uvrstitvijo. »Z mojega zornega kota je turneja vrhunska. Dve uvrstitvi med deset sta izpolnitev mojih ciljev in z enako miselnostjo se bom lotil avstrijskega dela. Očitno potrebujem še nekaj časa, da si bom ustvaril pravo ime tudi pri sodnikih, zato bom odslej več pozornosti namenil doskoku. V nasprotju z lani, ko sem se ukvarjal le s tem, da premagam nasprotnika v dvoboju, me letos zanima zgolj popoln skok, da bom čim višje uvrščen. Nekoč se mi bo že posrečilo sestaviti dva vrhunska skoka, da bom stopil na stopničke,« je danes v klepetu s sedmimi slovenskimi poročevalci menil Timi Zajc, ki je v primerjavi z lanskim letom postal zelo zgovoren.

Po tekmi sploh ni opazil, da mu je do petega mesta zmanjkalo sedem desetink točke, dobro pa ve, da ga do tretjega mesta v skupnem seštevku loči le 11,3 točke. »Za kaj takšnega bi se moralo vse iziti sanjsko. Cilj je prva deseterica in uživanje v skokih,« je pojasnil osemnajstletnik iz Hramš v občini Žalec, ki se ni posebno vznemirjal, ko je bil bolan tik pred turnejo, saj se je zavedal, da je v dobri formi. Naučil se je varčevati moči, zato na treningih in v poskusnih serijah ne skače na vso moč. Danes se je razveselil, da se je ekipi priključil Anže Lanišek, njegov najljubši sostanovalec, s katerim sta huda tekmeca v računalniških igricah nogometa in košarke.

Po današnjem dnevu premora se bo turneja nadaljevala jutri z dvema serijama za trening in s kvalifikacijami (ob 14. uri) za tretjo tekmo. Vremenska napoved je slaba, saj na Tirolskem sneži in piha veter.