Namesto veselega stiska rok in nazdravljanja so bile zadnje minute minulega leta na Krasu zavite v skrb, boj za življenje in paniko. Domačini z Gorjanskega, gasilci in reševalci so se borili za življenje mladeničev, ki so 21 minut pred polnočjo z avtomobilom silovito trčili v drevo ob športnem igrišču. Pet mladeničev – štirje 18-letniki in 17-letnik, vsi iz kraških vasi – naj bi po nekaterih govoricah hitelo, da bi opolnoči pritrkovali na zvonove v zvoniku gorjanske cerkve. Le dobrih 100 metrov pred cerkvijo sta dva kljub dolgotrajnemu trudu reševalcev izgubila življenje, eden se hudo poškodovan zdravi v ljubljanskem kliničnem centru, preostala dva ostajata na opazovanju v šempetrski bolnišnici.

Prvi so na kraj nesreče prihiteli komenski gasilci. Čakal jih je grozljiv prizor. Drevo, v katero so se fantje zaleteli, se je zarilo skoraj do polovice avtomobila. Štirje gasilci so takoj odhiteli k ponesrečencem in preverjali njihove življenjske funkcije, preostali so pripravljali orodje in razsvetljavo, da izrežejo ukleščenega voznika in njegovega sopotnika. Da bo reševanje težko, so komenski gasilci vedeli že na poti – ne nazadnje je šlo za mlade ljudi in za majhne kraje, kjer se vsi poznajo. Eden od preživelih fantov je bil njihov član.

Oživljanje ni bilo uspešno

Na kraj nesreče je nato začela prihajati dodatna pomoč poklicnih gasilcev iz Sežane ter sežanskih in novogoriških ekip nujne medicinske pomoči. Po 45 minutah oživljanja je bilo jasno, da 18-letnik z Gorjanskega, ki je v avtomobilu sedel zadaj, ne bo preživel. Najverjetneje zaradi hudih poškodb glave je umrl le dobrih 100 metrov od domače hiše. Reševalcem je medtem po neuradnih informacijah uspelo spodbuditi življenjske funkcije pri 18-letnem vozniku iz Štanjela in ga prenesti v reševalno vozilo, a so bile poškodbe prehude. Ob 1.30 je zdravnik potrdil njegovo smrt. Ker se je nesreča zgodila v naseljenem kraju, se je na prizorišču hitro nabralo več domačinov in prijateljev ponesrečenih. »Reševanje je v takšnih primerih še toliko težje. Bili so mladi fantje, domačini, hitro se je zraven zbralo nekaj njihovih vrstnikov. Tudi nas reševalce to seveda pretrese, a v tistem trenutku odmislimo čustva in intervencijo opravimo kar se da profesionalno,« je povedal  Peter Jerina iz sežanskega gasilskega zavoda, ki je v zahtevnem reševanju poveljeval enajstim komenskim in štirim sežanskim gasilcem. Kljub nesrečnemu koncu je z reševanjem zadovoljen. »Gasilci, reševalci in policisti smo delovali kot eno, odziv vseh ekip je bil izjemno hiter. V nekem trenutku so bili na kraju kar štirje zdravniki,« je povedal Jerina.

Reševalci so se že zgodaj zjutraj, nekaj ur po nesreči, usedli skupaj in na razbremenilnem pogovoru spregovorili o svojih občutkih, dodaten razbremenilni pogovor in analizo reševanja so nato s komenskimi gasilci pripravili še na novoletni večer.

Nesreča tudi na Tolminskem

Praznovanje se je tragično končalo tudi za 43-letnega Tolminca, ki se je okrog petih zjutraj vračal s silvestrovanja v Tolminu proti Tolminskim Ravnam. Zunaj naselja Zadlaz - Žabče je zaradi vožnje preblizu roba vozišča zadel ob obcestni kamen in se z vozilom prevrnil po strmem pobočju. Njegov avtomobil se je ustavil v grapi 100 metrov pod cesto, mimoidoči pa so ga opazili šele nekaj ur kasneje. Voznik je umrl na kraju nesreče. Pri reševanju so sodelovali tolminski in novogoriški policisti, policisti gorske policije, tolminski gasilci, gorski reševalci in reševalci tolminskega zdravstvenega doma.