Novo pravilo bo stopilo v veljavo v sezoni 2019. Igralke, ki bodo rodile in se vrnile v teniško karavano, bodo uvrščene na posebno lestvico, ki jim bo zagotavljala udeležbo na turnirjih. To pomeni, da se v prvem krogu ne bodo pomerile s postavljeno igralko. Teniške igralke-mamice bodo na nek način zaščitene nosilke.

Igralke, ki se bodo vračale po poškodbi ali rojstvu, se bodo po pravilih morale začeti vračati v roku dveh let, na voljo bodo imele še eno dodatno leto, v katerem bodo igrale kot zaščitene igralke.

Glasna zagovornica pravila je bila Serena Williams, ki je septembra 2017 rodila in se na turnirje vrnila marca v Indian Wellsu. »Mislim, da je to izvrstna odločitev. Ženske, ki so mlajše, si bodo lahko vzele premor in imele otroke. Ob tem pa jih ne bo skrbelo za teniško prihodnost,« je na novinarski konferenci v Abu Dabiju, kjer bo igrala ekshibicijski dvoboj, dejala Williamsova.

»Moja izkušnja z rojstvom in vrnitvijo mi je odprla oči. Ali bi se za otroka odločila prej, če bi bilo pravilo že prej uveljavljeno? Ne vem. Zdaj je z novim pravilom priložnost za to,« je dodala Williamsova, trenutno 16. igralka sveta.