Anadolu je med drugim delila posnetke oklepnikov z borci in orožjem, ki so bili na poti proti sirskemu mestu Manbidž, ki je pod nadzorom kurdske milice YPG. Glede na poročanje, bodo sodelovali v »morebitni operaciji« na mesto, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagotovil, da Turčija ne bo prepustila prebivalcev Sirije tiraniji Kurdske delavske stranke (PKK). »Zakaj smo sedaj v Siriji? Da ponovno vzpostavimo svobodo za naše tamkajšnje arabske brate, da ponovno vzpostavimo svobodo za naše kurdske brate in tudi naše turkmenske brate,« je dejal predsednik v Ankari. Zatrdil je, da bo Turčija Siriji prinesla pravičnost in mir, za razliko od tiranov v državi, kot so kurdska Stranka demokratične zveze (PYD), skrajna Islamska država in sirski predsednik Bašar al Asad.

Erdogan je sicer že 12. decembra napovedal ofenzivno proti kurdski milici YPG na severu Sirije. Prejšnji petek pa je predsednik sporočil, da bodo operacijo preložili, potem ko so ZDA napovedale, da bodo iz Sirije umaknile svoje sile.

Ankara ima kurdsko milico YPG za teroristično skupino, povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). Na drugi strani je milica glavna zaveznica ZDA v boju proti skrajnežem Islamske države v Siriji. Turčija trenutno nadzoruje območje zahodno od Evfrata. Manbidž, ki leži zahodno od reke, pa je YPG prevzela od Islamske države leta 2016.