Kako je uspela plezalska zabava ob 5. obletnici PCL?

Zabava je uspela v vseh petih delih: brezplačne delavnice so naletele na dober odziv, glasbeno-gibalni performans je doživel ovacije, sponzorirana banket in torta sta bila izjemna. Ljudje prosijo, da ponovimo plezanje s čelkami in z DJ-jem, dolg in nepozaben spomin pa ohranjata še dve zelo sporočilni razstavi.  

Kaj je najpomembnejše poslovno spoznanje po petih letih delovanja?

Brez sodelavcev in obiskovalcev smo le nekaj deset ton železobetona z izjemnim mojstrskim delom v obliki lesenih sten. 

Kdo vse pleza in trenira pri vas?

V centru lahko sočasno pleza 100 oseb v približno 220 smereh, plezajo in trenirajo pa zelo različni uporabniki, od triletnikov alternativcev, državnih (para)plezalnih reprezentantov, tovarišic iz gimnazije in modernih slovenskih pisateljev do sinov politikov in deklet, ki živijo v Švici, še vedno pa zastopajo naš klub. In seveda nekaj legend v zasluženem pokoju. Treniramo jih večinoma v hiši vzgojeni inštruktorji.

Kakšne možnosti za plezanje ponujate?

V veliki dvorani je 150 smeri, v katerih se pleza z uporabo vrvi. Majhna dvorana je namenjena za skupine, tečaje in vadbe, manjša dvorana v drugem nadstropju pa za balvansko plezanje s celotnim razponom težavnosti. V ogrevalni dvorani se ukvarjamo z najmlajšimi plezalci, dvakrat na teden pa odpremo že ob 6.30, da si lahko ob osmih že srečno navit in stuširan v službi ali v šoli.

Koliko ljudi približno pleza vsak dan?

Na dan povprečno pleza 200 ljudi, od  samostojnih  obiskovalcev do tistih, ki se udeležujejo treningov  in vodenih vadb, počitniških plezalnih šol, rojstnodnevnih zabav, plezalnih pokušin in tečajev.

Kakšne programe izvajate v PCL?

Jedro naših programov so treningi in vodene vadbe za odrasle. Vstopna raven so plezalne igre za predšolske otroke, med osnovnošolci iz prve triade izberemo najbolj zagnane in jih v društvenem duhu usmerjamo v resnejši steber, skalno in tekmovalno plezanje, ki postaja tako priljubljen, da že prerašča naše infrastrukturne zmogljivosti. Pri odraslih imamo uravnotežene sklope študentov in drugih starostnih skupin, tudi za starejše od 60 let. 

Že lani ste napovedali širitev centra.

Naš polletni plan je izvedba plezalnih sten na fasadi, stene za hitrostno plezanje, rekreativne in resne tekmovalne stene, v dveh letih pa bomo dogradili nov objekt z balvansko steno, visoko rekreativno steno in večnamensko etažo. Tako načrtujemo povečanje zmogljivosti za 160 odstotkov.

Se poleg plezanja v PCL še kaj dogaja?

Poleg komercialnega plezalnega dela redno izvajamo kakovosten kulturni program s predavanji vrhunskih plezalcev in drugih strokovnjakov, nekajkrat na leto priredimo tudi glasbene dogodke. Na letošnjih Izštekanih v Kinu Šiška sta na primer nastopili dve skupini, ki sta že prej brezplačno koncertirali za naše občinstvo. Naši gostje so razgledani in zahtevni ljudje, mi pa smo ponosni, da skupaj s pomočjo plezalne scene bogatimo ponudbo.