Evropski pokal v lednem plezanju v disciplini težavnost se je letos začel s tekmo v švicarskem Bernu, slovenski tekmi v Domžalah, ki bo 1. decembra, pa sledita še preizkušnji na Slovaškem 8. decembra in na Finskem 3. marca prihodnje leto. Vmes se bodo zvrstila tudi tekmovanja svetovnega pokala. 

»Z drytooling steno v središču Domžal smo dobili priložnost, da se šport predstavi širšemu občinstvu. Tekmovalke in tekmovalci so lansko tekmo v Domžalah med vsemi štirimi tekmami EP ocenili kot najboljšo,« pravi Jasna Pečjak, načelnica komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije, enega od soorganizatorjev tekme v Domžalah, ki bo hkrati tudi sklepna tekma 6. slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju, v katerem vodita slovenska tekmovalca Maja Šuštar in Jaka Hrast.

»V evropskem pokalu je vsaj prvih 20 tekmovalcev zelo izenačenih, zato včasih odloča tudi sreča,« pravi Jaka Hrast, ki je lani v pokalu SHS zmagal, v evropskem pokalu pa je bil skupno drugi. »Letos sem se treningov lotil bolj sistematično in upam, da bom znal to izkoristiti,« pravi Kamničan. V Domžalah bo tekmoval tudi Edvin Nepužlan, skupno tretji v pokalu SHS.

Maja Šuštar je bila lani v evropskem pokalu peta, pokal SHS pa bo kot kaže letos osvojila še drugič zapored. »Do domžalske tekme bom delala predvsem na hitrosti in taktiki plezanja pa tudi na počitku, tega je vselej premalo,« pravi tekmovalka iz Tuhinjske doline.

Glavni postavljalec smeri v Domžalah bo tako kot lani Janez Svoljšak. »Ker tekme ne potekajo na ledu, bomo smeri postavili z različnimi oprimki in lesom, ki bo poskrbel za imitacijo ledu, saj bo vanj treba zabijati s cepinom. V previsnih odsekih smeri bodo postavljeni sodčki, ki z nihanjem otežijo napredovanje tekmovalcem. V finalni smeri bomo poskrbeli tudi za led,« napoveduje Svoljšak.

Ekipe sodelujočih držav se bodo predstavile že v petek ob 18.30, ob slavnostnem prižigu mestne novoletne okrasitve. Pol ure pozneje bo v Knjižnici Domžale predaval Aljaž Anderle, nekdanji tekmovalec v lednem plezanju, alpinistični inštruktor in gorski vodnik.  Zadnje dejanje sobotnega tekmovanja pa bo koncert skupine X-ray band, ki izvaja rock poskočnice avstralskih legend AC/DC. Vstop na vse dogodke je prost.