Hokejisti Olimpije tudi ob koncu koledarskega leta nadaljujejo zmagoviti pohod na derbijih z Jesenicami. Potem ko so v minuli sezoni proti železarjem izgubili kar trinajstkrat, so se v novi zimi razveselili že pete zmage zapovrstjo. V prazničnem vzdušju pred skoraj 3000 obiskovalci so na tivolskem ledu dvakrat zaostajali, na koncu pa zanesljivo ubranili zadetek prednosti, ki jih je utrdil med četverico najboljših moštev alpske lige. Nov jeseniški poraz je med drugim razkril, da zamenjani trener Gaber Glavič ni bil glavni krivec za slabše predstave slovenskih prvakov.

Potem ko sta se tekmeca v uvodnih dveh tretjinah trikrat izmenjala v vodstvu, je Olimpija najbolj prepričala v zadnjih dvajsetih minutah. Navdušila je s požrtvovalno in predvsem disciplinirano igro, v kateri si ni privoščila niti ene napake. Jeseničani so bili tako nemočni pri lovljenju podaljška, da si v štirih minutah številčne prednosti niso priigrali niti ene priložnosti. Vse bolj je očitno, da imajo železarji kompleks Olimpije, saj so v ključnih trenutkih znova izgubili odločno in samozavestno držo iz minule šampionske sezone. »Na serijo petih zmag se ne oziram preveč. Lepo je, ker tako pogosto premagujemo Jesenice, vendar ne počivamo na lovorikah. Vsak dan se trudimo, da postanemo še boljši,« je komentiral ljubljanski trener Jure Vnuk, ki je v novi sezoni iz Olimpije naredil resno moštvo. Zeleno-beli imajo s trenutnim igralskim kadrom in prepoznavnim moštvenim duhom potencial za uvrstitev v veliki finale alpske lige. »Seveda že zdaj razmišljam o najpomembnejših tekmah v končnici. Do takrat bomo poskušali še dvigniti raven naše igre. Igralci imajo pravi značaj,« je dodal.

Ljubljanski hokejisti so si za brezhibno igro v zadnjih minutah prislužili stoječe ovacije navijačev, ki jih najbolj premamijo ravno derbiji z Jesenicami. Predsednik kluba Miha Butara je žarel od zadovoljstva in pred dvorano prejemal čestitke z vseh strani. Komorno vzdušje je vladalo med jeseniškimi hokejisti, ki niso bili zadovoljni s predstavo na ledu. Novi trener Marcel Rodman ni mogel skriti razočaranja nad podobo svojega moštva, ki se je v Tivoliju odrezalo slabše kot pred mesecem dni. Jeseničanom ni pomagalo niti sijajnih štirideset sekund na začetku druge tretjine, ko so izkoristili padec zbranosti Olimpije in dosegli dva gola. Gorenjcem se še vedno pozna, da so najšibkejši v branilskih vrstah. Namesto da bi se okrepili, alternative iščejo znotraj kolektiva med napadalci.

»Če sem bil proti Rittnu zadovoljen s podobo moštva, je tokrat vse drugače. Zatajili smo na ekipni ravni. Odgovornost za poraz prevzemam nase. Vedno bom ščitil igralce, a tokrat vključno z mano nismo bili dovolj dobro pripravljeni na derbi. Na koncu ni bilo prave energije, da bi sploh streljali na vrata Olimpije. Ker nismo imeli pobude, niti vratarja nisem uspel poklicati na klop,« je z resnim tonom odgovarjal Marcel Rodman. Iz Ljubljane je odhajal z več vprašanji kot odgovori, obenem pa je priznal, da se je igralcev dotaknila moreča serija porazov proti večnemu tekmecu: »To bo treba spremeniti. Marsikaj bi se delo nadgraditi, a v tem trenutku še ne poznam pravih odgovorov. Imam svoje mnenje, zakaj smo v Tivoliju odigrali slabo, a bomo to najprej rešili v garderobi.« Zadnji derbi rednega dela alpske lige bo čez slaba dva meseca v Podmežakli.