Po slabem mesecu dni bo tivolska dvorana znova oživela ob novem derbiju edinih slovenskih predstavnikov v alpski ligi. V letošnji sezoni je Olimpija nepremagljiva za Jeseničane, ki so proti večnemu tekmecu v različnih tekmovanjih izgubili vse štiri tekme. Zadnji tivolski poraz je bil usoden za trenerja Gabra Glaviča, ki ga je zamenjal eden najprepoznavnejših slovenskih hokejistov zadnjih dvajsetih let Marcel Rodman.

Njegova premiera na mednarodni sceni se je ta teden končala z odmevno zmago proti podprvaku alpske lige Rittnu, ki je v Podmežakli prejel sedem golov. Na ledu je bilo opazno, v katero smer bodo plule prenovljene Jesenice pod Rodmanovo taktirko. »Ko smo v drugi tretjini hitro dosegli dva zadetka, so igralci postali samozavestni in zmagali na krilih moštvenega duha. Moja vizija je, da vsi sledimo isti ideji. Na treningih poudarjamo, kako pomembno je zavedanje, kaj delamo. Igralci lahko v določenih trenutkih tudi improvizirajo in pokažejo kreativnost, a znotraj moštva obstajajo določena pravila, ki se jih držimo,« je povedal Marcel Rodman, ki ima številne igralske izkušnje v dvobojih z Olimpijo. Tokrat bo tivolski derbi prvič spremljal v obleki s klopi: »Seveda čutim vznemirjenje, saj so tekme z Olimpije vselej posebne. Zadovoljen bi bil samo z zmago. Olimpijo smo analizirali, a smo osredotočeni na svojo igro. Želimo narekovati ritem na ledu,« meni jeseniški trener, ki praviloma igra s štirimi napadi.

Olimpija ima na četrtem mestu alpske lige s tekmo manj pet točk prednosti pred Jesenicami. Železarji so bili pred mesecem dni blizu zmagi, a so popustili v zaključku. Tekma bo med drugim pokazala, kakšno je razmerje moči med nasprotnikoma pred božičem. »Po prihodu Rodmana so se karte premešale na novo. Ne zanašamo se na jeseniške šibke točke. Derbi bomo morali odigrati kot ekipa, saj posameznik ne bo rešil tekme. Dobro smo pripravljeni,« napoveduje Matej Hočevar, pomočnik ljubljanskega trenerja Jureta Vnuka, ki ugaja z bolj umirjenim pristopom v primerjavi z minulo sezono. Olimpija odhaja v derbi s popotnico zmage proti mlademu moštvu iz Salzburga, ki se je v Tivoliju upiralo vse do konca. Če bodo slovenski pokalni prvaki po koncu rednega dela alpske lige uvrščeni med četverico najboljših, si bodo zagotovili neposredno vstopnico za končnico.