»Vse, kar me je zmotilo, je bil zadnji strel. Mislila sem, da je tarča zadeta, a ko sem puško vrnila na rame, sem videla, da ni. Tekaško me je v zadnjem krogu malce pobiralo. Nimam še čisto pravega občutka, kako začeti takšne tekme,« je biatlonka Polona Klemenčič opisovala preboj na 55. mesto na kratki sprinterski razdalji svetovnega pokala v češkem Novem Mestu.

Za 21-letno Kranjčanko je to lep dosežek, a bo s širšega dolgoletnega spektra slovenskega biatlona hitro šel v pozabo. Glede slovenskega ženskega biatlona se bo v tej dobi z rastjo mlade generacije pač treba sprijazniti, da razen posameznih prebliskov odmevnih mednarodnih dosežkov (še) ne bo. Klemenčičeva je za zmagovalko češkega večera Norvežanko Marte Olsbu Roeiseland, srebrno v tej disciplini na olimpijskih igrah v Pjongčangu, zaostala točno dve minuti. Z zgolj eno zgrešeno tarčo se je varovanki Andreje Mali uspelo preriniti med hitrejše tekačice. V sneženju je imela 77. tekaški čas dneva. Med drugimi pa je prehitela tudi kraljico Pokljuke Kaiso Makarainen (58. mesto), ki je pred zelo številno češko publiko zaradi zgrešenih tarč končala še nekaj sekund zadaj.

Tudi za Ukrajinko Julio Džimo, ki trenira s slovensko reprezentanco in je presenetila z zmago na Pokljuki, ni bil ravno uspešen češki večer (41. mesto). Slovenskim biatlonkam le odlično streljanje omogoča preboj v srednji kakovostni razred svetovnega pokala. Urški Poje in Lei Einfalt, ki plačuje davek novinke med biatlonkami, se ni izšlo. Slovenke biatlonke so trenutno 23. v pokalu narodov IBU. To je osnovni cilj, ki ga je vodstvo reprezentance zastavilo pred sezono. S tem ohranjajo kvoto nastopajočih tudi za prihodnjo sezono. Klemenčičeva si je s prvo uvrstitvijo med šestdeset izborila tudi pravico nastopa na današnji zasledovalni tekmi (ob 17. uri), kjer bosta v smučini Arene Visočina še Jakov Fak in Miha Dovžan (50., +2:22).

Fak na današnji zasledovalni tekmi (ob 15. uri) starta kot 16., po času 1:24 za Norvežanom Johannesom Boejem. Zaostanek obeta lepo priložnost, da popravi decembrsko bilanco. Do tretjega mesta ga loči zgolj 30 sekund. Dve uvrstitvi med deset najboljših na dosedanjih tekmah, četrto in deveto mesto, sta premalo za večnega ambiciozneža. Zaveda se, da zgolj perfekten strelski del ob zanj bolj povprečni tekaški formi prinaša več veselja. V lanskem decembru je bil na strelišču bolj nezgrešljiv. V nedeljo bo še prva tekma sezone v skupinskem startu s trideseterico najboljših v decembrskem delu svetovnega pokala. Fak je trenutno enajsti na lestvici in ima nastop že zagotovljen. Edini v slovenski reprezentanci.