Kapetan hrvaške reprezentance in zvezdnik Reala iz Madrida Luka Modrić je postal prvi nogometaš v zgodovini, ki je v enem letu pobral prav vse najodmevnejše individualne nagrade za izstopajoče dosežke. Potem ko sta ga za nogometnega kralja leta 2018 razglasili tako mednarodna kot evropska nogometna zveza, na svetovnem prvenstvu pa je prejel nagrado za najboljšega posameznika, je postal še dobitnik najprestižnejše zlate žoge. Priznanje od leta 1956 podeljuje priznana francoska revija France Football.

Luka Modrić je tako končal vladavino Lionela Messija in Cristiana Ronalda, ki sta si v zadnjem desetletju razdelila vsak po pet zlatih žog. Modrić je v tem koledarskem letu na klubski ravni z Realom tretjič zapored osvojil ligo prvakov, v reprezentančni majici pa je prejel srebro na šampionatu v Rusiji. Čeprav je v drugi polovici leta popustil, kar se odraža tudi v igri in uspešnosti Reala, je prepričljivo pometel s konkurenco. Novinarji z vsega sveta so mu namenili 277 točk več kot drugouvrščenemu Cristianu Ronaldu, ki pa glede na dosežke sploh ni največji osmoljenec. Najkrajšo je namreč znova potegnil francoski as Antoine Griezmann, ki je s Francijo postal svetovni prvak, z Atleticom pa je osvojil ligo Evropa.

»Morda ima liga prvakov večjo vrednost kot svetovno prvenstvo. Kaj bi moral storiti, da bi osvojil zlato žogo? Dobro vprašanje,« je komentiral Antoine Griezmann, ki je iz spoštovanja do zmagovalca prispel na gala prireditev v Pariz. Z neudeležbo je veliko prahu znova dvignil Ronaldo, ki je o sebi prepričan, da je najboljši nogometaš na svetu. Njegova sestra Elma Aveiro je na instagramu zlila žolč ob Modrićevem triumfu: »To je svet, v katerem kraljujejo korupcija, mafija in prekleti denar. Božja moč je večja od vseh gnilob. Bog zamuja, vendar ne razočara.« Modrić je po prejemu zlate žoge skromno povedal, da bi vse nagrade hipoma zamenjal za hrvaško zmagoslavje na svetovnem prvenstvu, kjer je kockaste šele v velikem finalu ustavila pragmatična Francija. Predsednik Reala Florentino Perez je izpostavil, da je Modriću uspelo spektakularno leto: »Dobil je vse nagrade, kar razveseljuje tudi navijače Reala. Modrić ni le najboljši na igrišču, pač pa tudi zunaj njega.«

Podelitev zlate žoge je že v preteklosti dvigovala ogromno prahu, saj gre za nagrado brez natančnih kriterijev, zato vsak novinar glasuje po svojem prepričanju. Slovenijo v glasovanju zastopa komentator nacionalne televizije Andrej Stare, ki zmagovalca Modrića sploh ni uvrstil med najboljšo peterico, ampak je dal prednost Cristianu Ronaldu, Edenu Hazardu, Lionelu Messiju, Janu Oblaku in Kylianu Mbappeju. Srbski novinar Vladimir Novak je Modrića postavil na prvo mesto, za predstavnika Bosne in Hercegovine Emirja Aletića pa je bil od hrvaškega kapetana boljši Messi.