S Policijske uprave Koper so danes sporočili, da so policisti in kriminalisti končali preiskavo pretepa v Selcah, v katerem jo je skupil domačin, ki sta ga pretepla dva pripadnika Slovenske vojske. Policisti bodo zoper 30-letnega Mariborčana in 28-letnega Kočevca podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja nasilništva. Glede na kazenske določbe vojakoma grozi kazen do treh let zapora. Vpletene obravnavajo tudi zaradi prekrška v zvezi s kršenjem javnega reda in miru.

Javnost je dogodek, ki se je pripetil 16. novembra okoli druge ure zjutraj, močno razburil. Pojavile so se tudi različne interpretacije vpletenih o tem, kdo je izzival in kdo je bil izzvan ter koliko dobro izurjenih vojakov se je spravilo na zgolj enega domačina. Tudi zato in predvsem, ker so vpleteni vojaki, za katere bi glede nasilništva nad civilnim prebivalstvom morala veljati ničelna toleranca, je poročilo koprske policijske uprave obsežno in natančno.

Pretepenega pustili ležati na cesti

16. novembra so policisti v Ilirski Bistrici opazili sumljiv avtomobil, v katerem je bilo več ljudi. Posumili so, da gre za tihotapce, ki vozijo nezakonite prebežnike. To se je izkazalo za točno. Avtomobil namreč na znake policistov ni ustavil. Iz Postojne proti Pivki so zato napotili dve policijski patrulji. Malo po drugi uri zjutraj je ena od njih na tej nujni vožnji lova na prebežnike na glavni cesti pri vasi Selce opazila na tleh ležečega človeka. Policista sta se ustavila, človek je krvavel, poškodovan je bil po obrazu. Pomagala sta mu in na pomoč poklicala reševalce. Policista sta nato morala nadaljevati pot in na koncu tiste tihotapce z migranti pri vasi Kal tudi ujela in prijela.

V Selce je prišla druga patrulja. Ta je ugotovila, da je pretepeni 24-letni Pivčan, ki se je v bližnjem lokalu sprl z gosti. Šlo je za pripadnike Slovenske vojske. Poškodovanega so sicer odpeljali v ljubljanski klinični center, tam pa so ugotovili, da so poškodbe lažje narave.

Preiskava tudi v vojašnici

Sledila je preiskava dogajanja v noči na 16. november v in pred lokalom v Selcah. »Zaradi informacij občanov in na podlagi do takrat zbranih obvestil so policisti istočasno v vojašnici v Postojni ob pomoči vojaške policije izvedli postopke ugotavljanja identitete oseb, zbiranje obvestil in zaseg predmetov. V nadaljevanju je bilo opravljenih 16 razgovorov z občani in štirje postopki prepoznave oseb po fotografijah. Čez nekaj dni je bilo pridobljeno tudi zdravniško obvestilo o telesni poškodbi, iz katerega izhaja, da je pretepeni 24-letni Pivčan utrpel lahke telesne poškodbe,« je potek preiskave opisala tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

Ko so zaslišali vse vpletene in zbrali druge dokaze, so policisti dognali naslednje: med 23. uro in polnočjo se je s kombijem Slovenske vojske v gostilno pripeljalo osem oseb v civilnih oblačilih. V lokalu je bilo tudi nekaj drugih gostov. Vseh osem iz vojaškega kombija je naročilo pijačo. Med popivanjem so nekateri izmed njih začeli razbijati kozarce, zapletli so se tudi v prepir z ostalimi gosti. Kljub temu jim je natakarica postregla še z zadnjo pijačo, da bi lahko ob drugi uri zjutraj zaprla lokal.

Medtem ko sta dva od pripadnikov Slovenske vojske odšla iz lokala, je preostalih šest vstopilo v kuhinjo, kjer so bile še tri druge osebe. Eden od pripadnikov Slovenske vojske je s pulta v kuhinji vzel nož in se z njim »igral«, vendar z njim ni nikomur grozil. Med zapuščanjem lokala je nato 24-letni Pivčan osebam v kuhinji namenil nekaj »krepkih« besed, zato sta 30-letni Mariborčan in 28-letni Kočevec stekla za njim iz lokala in ga po približno 100 metrih ujela na avtobusnem postajališču pri glavni cesti. »Tam sta z njim fizično obračunala. Pretepača sta se nato vrnila v gostinski lokal, kjer je eden od njiju videl natakarico, ki v rokah drži telefon. Pristopil je do nje, jo z eno roko prijel za vrat, z drugo pa jo udaril po obrazu in ji zagrozil, da ne sme klicati policije. Nato se je skupina osmih moških s kombiniranim vozilom Slovenske vojske odpeljala,« je dogodke opisala Anita Leskovec.

Vojska dogodek še preiskuje

Ker je očitno šlo za slovenske vojake, pa čeprav v civilu, smo generalštab Slovenske vojske pobarali, kako so oziroma kako še bodo ukrepali proti osmerici oziroma dvojici, ki bo ovadena zaradi nasilništva. Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je sporočil, da disciplinski postopek še ni kočan. »V omenjenem primeru gre za dva ločena postopka ugotavljanja krivde. Kazenski postopek vodita policija in tožilstvo. Slovenska vojska pa vodi disciplinski postopek, skladno z delovnopravno zakonodajo. V postopku se ugotavlja okoliščine dogodka in morebitno disciplinsko odgovornost vpletenih. Ta postopek še ni končan.«