Celjski policisti se očitno znova soočajo s hudim primerom nasilja nad mladoletnimi dijaki. Nasilništva, hude telesne poškodbe in izsiljevanja je tokrat osumljen mladoletni državljan Kosova, ki je na družbenih omrežjih objavljal svojo fotografijo, na kateri je poziral z dvema avtomatskima puškama kalašnikov v rokah. »Na tak način je dodatno ustvarjal strah med vrstniki in si jih tako tudi podrejal,« je povedala tiskovna predstavnica celjske policijske uprave Milena Trbulin. Kot je poudarila, policisti nasilja med vrstniki ne tolerirajo in bodo tudi v prihodnje naredili vse, da bodo storilce, ki bodo izvajali tovrstna kazniva dejanja, odkrili in ovadili.

Z dvakratnim zlomom čeljusti v bolnišnici

Spomnimo, da so se v Celju pred dobrima dvema letoma že srečevali s tovrstnimi pojavi. »Takrat smo obravnavali več primerov nasilništva nad mladoletnimi osebami in ovadili 20-letnega državljana Kosova, ki je bil kasneje izgnan iz države. Od takrat do zdaj pa kakšnih izstopajočih primerov nasilja med mladimi nismo beležili,« pravi Trbulinova. A zatišja je očitno konec, saj so bili policisti v začetku tega meseca znova obveščeni o tem, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova napadla dva mladoletna dijaka, ju pretepla in z njima poniževalno ravnala. »Pri tem so enega od njiju tako močno poškodovali, da je zaradi hudih poškodb in dvakratnega zloma čeljusti še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici,« so povedali na policiji.

Vsakršno nasilje je treba takoj prijaviti

Pri obravnavi tega primera so bili policisti obveščeni tudi, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova dijaka, ki v bolnišnici okreva po poškodbah, in še enega dijaka napadla že v začetku aprila letos. »Oba so takrat lažje poškodovali. Pri zbiranju obvestil smo ugotovili še, da je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v pretepu, ko so mladoletnika hudo telesno poškodovali, v času od septembra do konca novembra letos najmanj enega mladoletnega dijaka v šolskih prostorih in okolici šole izsiljeval za denar. V strahu, da ga bo osumljeni pretepel, mu je oškodovani mladoletnik tudi večkrat izročil manjše vsote denarja,« je razkrila Trbulinova.

Mladoletnega tujca so celjski policisti zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nasilništva, hude telesne poškodbe in izsiljevanja privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanj odredil pripor. Če bo obsojen, mu grozi do tri leta zapora zaradi nasilništva ter do pet let zapora za povzročitev hude telesne poškodbe in izsiljevanje. »Ob tem poudarjamo, da je vsako nasilno dejanje, ne glede na to, ali je fizično ali samo verbalno, nad mladoletnimi osebami nedopustno in bomo zoper vsakega storilca dosledno represivno ukrepali,« so poudarili na celjski policiji. Vse mladoletne in tiste, ki bi za takšno nasilje vedeli ali ga opazili, pozivajo, naj o nedopustnem ravnanju obvezno seznanijo starše, profesorje ali prijatelje, prav tako pa zadevo prijavijo policiji. Če tega ne storijo, nasilnežem s tem dajejo le še večji občutek moči.