V četrtek zvečer sta se v Barceloni sestala španski premier Pedro Sanchez in predsednik katalonske avtonomne pokrajine Quim Torra ter zgladila skrajno napetost, ki je v zadnjem času zaznamovala odnose med centralno in regionalno vlado. Na sestanku sta podpisala izjavo, da je politični konflikt, ki izhaja iz katalonske težnje po osamosvojitvi, rešljiv samo z dejanskim in učinkovitim dialogom. Sestanek je potekal na predvečer redne seje španske socialistične vlade, ki je bila včeraj v Barceloni, kar so civilnodružbene organizacije, ki se zavzemajo za neodvisno Katalonijo, označile za provokacijo. Španska desna opozicija pa zahteva odstavitev katalonske vlade in sklic novih volitev.

Konec gladovne stavke priprtih katalonskih politikov

Srečanje Torre in Sancheza je bilo dogovorjeno po večtedenskih pogajanjih med obema vladama. Pomembni gesti pred srečanjem sta bili prekinitev gladovne stavke četverice katalonskih političnih zapornikov v četrtek dopoldan in podpora poslancev katalonske nacionalistične stranke vladi v španskem parlamentu glede višine postavk za novi španski proračun.

Razhajanja pa so v interpretaciji srečanja: katalonska vlada pravi, da je šlo za vrh dveh vlad, medtem ko ga Madrid označuje za srečanje med špansko in regionalno vlado, ki je španski podrejena.

Sestanek je potekal v sproščenem vzdušju in v duhu dialoga, kot je zapisano v kratki skupni izjavi. Njegov namen pa je bil prvenstveno sklenitev pisnega dogovora, da je treba rešitev katalonske problematike doseči s političnim dialogom, ki naj bi se začel na drugem skupnem sestanku predvidoma januarja.

Katalonska ministrica Elsa Artadi je ob tem dejala, da podpisana izjava špansko vlado zavezuje, da najde »metodologijo za konkretne rešitve«. Španska ministrica za teritorialno politiko Maritxell Batet pa je dodala, da je treba rešitev iskati izključno v okviru »pravne varnosti« oziroma v okviru španske ustave.

Po srečanju je sledil sprejem, ki ga je priredila katalonska zbornica delodajalcev, na katerem se je Torra zahvalil Sanchezu za pripravljenost na pogovore o vsem in ga prosil, da skleneta »državni pakt« za odpravo ostankov frankizma in za »osamitev skrajne desnice«. Sanchez je na to odgovoril: »Dialog, dialog, dialog – sem proti kriljenju in zganjanju hrupa. Jaz sem pripravljen.«

Na ulicah protesti proti seji vlade

V okviru Sanchezove politike približevanja španskim regijam je danes v Barceloni potekala tudi redna seja španske socialistične vlade izven Madrida. Prva tovrstna seja je bila konec oktobra v Andaluziji. Ker pa je sestanek v Barceloni sovpadel z obletnico lanskih izrednih volitev v Kataloniji, ki jih je sklicala prejšnja desna španska vlada premierja Mariana Rajoya na osnovi 155. člena španske ustave in odstavila pokrajinsko vlado predsednika Carlesa Puigdemonta, je to povzročilo kar nekaj nelagodja. A Sanchez pravi, da je želel s sejo v Barceloni izkazati spoštovanje katalonskemu narodu.

Po prepričanju katalonskih gibanj, ki zagovarjajo neodvisnost, pa je šlo za provokacijo. Pod vodstvom Odbora za zaščito republike je več organizacij pripravilo protestni shod in zapore cest v Barceloni ter avtocest v okolici, da bi preprečili sejo španske vlade v katalonski prestolnici. Vneli so se spopadi s katalonsko policijo, ki je tako rekoč nepredušno zaprla predel Barcelone, kjer je zasedala španska vlada. Poročali so o najmanj 40 ranjenih in 12 aretiranih protestnikih.